Google+ Followers

Showing posts with label usrah. Show all posts
Showing posts with label usrah. Show all posts

Monday, 8 July 2013

Weekend harvest and short updates of weekend activities!!


Yay, egg-plant!!!!




Not many, but they were enough for me. The kids and my wife are not really into this, they doesn't really like eggplant. I planned to grill the eggplant and eat with a cup of hot rice. Yummy!


Booyah!! The cucumber and spring bean seeds that was previously sowed by my daughter have sprouted and gave off shoots wildly on day 4. It seems like I have to find bamboos and prepare the plots quickly. I planned to transfer them this weekend!


I ate dragon fruits (also known as pitaya ) that my wife bought from nearby flea market. I never really enjoy them before as to me; it is really strange to eat cactus. Hahaha. By the way, I started to love this fruit as it really rich in fibers. So I decided to keep and dry the seeds. I planned to sow them this weekend after I transfer the spring beans and cucumbers.


I brought my little diva for a nearby hair saloon. She had a new hair cut yo!


My wife attended a weekend course conducted by Family Medicine Specialists Association in Kuantan. This is the strangest hotel we ever rented, where you can find "window" in its toilet. Ewww...hahahaha.


Saturday, 8 June 2013

OMG OMG

I have been waiting this moment for so long, since the first time we exchanged our first sight in the labor room two years ago. I didn't expect it will happen too soon, but I happened just now.

Makcik : Ini siapa?

Kakak K : Ini papa saya. Ini mama saya.




Friday, 7 June 2013

Good read: Happy Flyday everyone :)

Kisah Si Pendosa dan Kucing

Katanya, pada suatu hari, seorang lelaki datang bertemu Hamka.

"Bapak, dalam kepala saya ini ada satu persoalan yang rumit sekali."

Hamka memandang lelaki itu dan berkata, "Silakan."

"Bapak, solat itu tiang agama, bukan? Solat itu, pencegah daripada perbuatan keji dan mungkar, bukan?"

Hamka memandang dan mengiyakan, "Benar sekali."

"Saya ini Bapak, ada dua orang jiran. Seorang adalah ahli ibadat. Solatnya tidak pernah tinggal. Amalnya terus sahaja tanpa henti-henti.

Kemudian, saya ada seorang lagi jiran. Dia ini cuai orangnya, Bapak. Solatnya sering ditinggalkan."

Hamka mengangguk.

"Persoalannya, Bapak... Ada seekor kucing datang ke rumah kedua-dua jiran saya ini...."

Hamka diam dan setia mendengar.

"Apabila kucing ini ke rumah ahli ibadah tadi, dia tidak menghiraukannya. Dia tidak memberikan kucing itu makanan. Bahkan dihalaunya kucing itu."

Hamka terus mengunci mulut.

"Kemudian apabila kucing ini ke rumah orang yang tidak solat, lain pula jadinya. Lelaki ini melayan kucing itu dengan baik dan memberikannya makan."

Hamka memandang sahaja si pencerita tanpa memberi komen.

"Di sinilah lahir rasa gusar dalam hati saya, Bapak. Bagaimana mungkin seorang ahli solat berperangai begitu? Di manakah gunanya solat dia? Dan kenapa pula orang yang meninggalkan solat itu begitu? Tanpa solat pun dia begitu baik."

Pengadu melepaskan keluhan yang panjang. Fikirannya jadi berat memikirkan persoalan ini.

"Bantulah saya, Bapak. Cerahkanlah saya."

Hamka tersenyum.

"Anakku, percayalah. Percayalah sekiranya si ahli ibadat tadi tidak solat, pasti sikapnya jauh lebih buruk lagi. Dan percayalah sekiranya lelaki yang baik budi itu solat, perangainya jauh lebih mulia lagi."

Thursday, 6 June 2013

A monster with douche bag face mask.

As I rolled on the floor trying to escape from adik F, kakak K came in from the bedroom holding an electronic gadget in her hands.

"Papa, ini huruf M kan?" K asked .

"Yerp, it is M" I replied.

"I don't think so papa. K rasa ini W" K explained  by turning the pad 180 degrees.

"Oh ya. It is W" I reconfirmed.

"She is perfect kan papa kan?" mama asked.

"Yes, she is. What if he is a monster with douche bag face mask?" I asked, unsecured.

"I am sure you will punch him straight to his face" mama answered.

"Keh keh keh" I chuckled.

Monday, 3 June 2013

Weekend at Taman Negara Kuala Tahan, Pahang.
























Friday, 24 May 2013

frugal : sawi dalam bekas


Thursday, 23 May 2013

frugal : Project ternak puyuh with the kids


Sejak pindah, banyak juga barang-barang yang dari lumah lama yang tak digunakan sebab rumah baru ni fully furnished. Contohnya macam rak pinggan ni. Tersidai aja kat belakang rumah.

Alang-alang dah ada kangkong dan macam-macam sayuran, teringin juga rasa nak menternak sesuatu. Sebab saya memerlukan baja organik untuk tumbuhan saya. Fuh, fully utilize ilmu biology untuk keseimbangan persekitaran.

Dari rak tersebut, saya dah half way transform jadi sangkar, tapi tak tahu nak isi apa. Pasar minggu Ahad lepas saya dah pergi cari arnab, tapi kedai tutup! Minggu ini kena pi awal sikit.

Saya tengah menimbangkan beberapa opsyen.

Pertama arnab. Bila baca belog Bukan Kosong macam agak leceh juga bela arnab ni. Nak nak lagi yang KL. Tapi for sure anak aku memang akan suka punya. Bela arnab ni bersih sikit. Cumanya, nak tanya arnab boleh makan nasi tak? Sanggup ka nak sembelih arnab dan makan setelah kau curahkan sepenuh kasih sayang?

Emosi di situ.

Kedua puyuh. Puyuh ni aku bincang dengan kawan macam leceh sebab busuk kalau low maintenance kebersihan, tapi best sebab dapat makan telur. Isu kebersihan ini tahap ada lalat hijau terbang-terbang. Tapi fikir balik puyuh ni boleh suap dengan kerak nasi yang berlebihan. Dijangkakan agak banyak juga pembaziran bab kerak nasi nih. Sebab kat rumah kami tak ada sorang pun yang suka makan kerak nasi. Selalu buang aja. 

Pada hemat saya kalau ada puyuh boleh elak pembaziran.

Boleh bagi cadangan?

Tuesday, 21 May 2013

White handed gibbons

Friday, 17 May 2013

Bad guy, again.


"Turn right, turn right. Drop me here" arah D.

"Huh? So I have to be the bad guy?" soal aku dalam blur.

"Aah..." jawab D sepatah.

******

"Ok kids, kita dah sampai skool. Jom turun papa hantar" pelawa aku pada K dan F.

Dua-dua nangis. I am the bad guy again.,

Wednesday, 8 May 2013

Skodeng di dalam pesawat airbus.











Saturday, 4 May 2013

My Bandung's experience part 2 Kawah Puteh


Saturday, 27 April 2013

Prosedur Sekiranya Pembantu Rumah Bercuti

Bulan depan Rinun akan pulang ke Indonesia buat sementara waktu setelah lebih dua tahun merantau di Malaya. Sebenarnya aku tak suka sangat, biasalah, banyak beban tugas yang telah diringankan oleh Rinun selama ini bakal dibahagi-bahagikan secara adil kepada kami balik.

Tak apalah, orang Jepun boleh sahaja hidup tanpa pembantu rumah.

Diharapkan pemergian Rinun nanti dapatlah dia berjumpa semula dengan anaknya. Mungkin masalah peribadinya di sana moga dapat diselesaikan. Tuhan, tolong permudahkan. Dan dia dapat kembali bertugas di Malaya tanpa stress-stress lagi.

Mula-mula aku ingat susah dia punya prosedur. Tapi apabila aku rujuk lebai Google, aku berjumpa dengan blog seorang nama Superstage's Heaven. Dalam blog tersebut dia cakap, hanya sediakan satu surat sahaja. Ini kerana kita maklum sangat, birokrasi dan rasuah sangat berleluasa. Jadi dengan surat iringan ini, moga-moga dapatlah memudahkan proses kepulangan Rinun nanti.

Blog tersebut sangat membantu. Jadi masalah seperti insurance, kartu kerja itu semua hanyalah mitos sahaja. Rupanya passport itu sahaja sudah mencukupi. Pendek kata, untuk Malaya, tak banyak songeh sangat. Cumya maid anda nanti kena berurusan dengan jabatan Tenaga Kerja Indonesia (TKI). Yang itu biarlah dia uruskan sendiri di sana.

Di sini saya copy-paste kandungan surat tersebut. Surat ini boleh disediakan oleh majikan-majikan sekalian sebagai iringan pembantu rumah anda.

Tanggal : [                 ]
U/P : Pihak yang Berkenaan
Tuan,
Kebenaran Pulang Bercuti Bagi Pembantu Rumah
Nama :
No. Passport Indonesia
Sehubungan perkara di atas, saya dengan ini memberi kebenaran untuk bercuti selama [ ] hari dari tarikh berangkat pulang ke Indonesia, kepada pembantu rumah saya yang namanya dinyatakan di atas.
Sukacita pihak tuan dapat mempermudahkan urusan beliau dalam perjalanan pulang ke kampung halaman beliau and kembali semula ke Malaysia untuk kembali bertugas dengan selamat tanpa gangguan dan apa jua halangan.
Sepanjang pengetahuan saya, tidak wujud undang-undang bertulis Negara Indonesia yang mewajibkan apajua pembayaran tambahan dibuat oleh pembantu rumah yang pulang sekiranya kepulangan pembantu rumah tidak disertai dengan surat pengesahan cuti dari majikan berdasarkan hujah bahawa hal ehwal pemberian cuti adalah urusan peribadi untuk pengesahan pembantu rumah dengan pihak Imigresyen Malaysia sahaja dan ianya tidak mempunyai kaitan dengan mana-mana pihak di Indonesia. Tambahan pula, tidak terdapat apa-apa aturan mewajibkan bahawa surat cuti pembantu rumah mesti ditaip dengan mesin taip/dicetak dengan pencetak komputer. Surat tulisan tangan daripada majikan sewajarnya adalah memadai. Oleh yang demikian, tindakan pihak-pihak tertentu (sama ada dari pihak pemerintah Malaysia ataupun pemerintah Indonesia) yang mahu menuntut pembayaran tambahan daripada pembantu rumah saya tahun lepas untuk “memudahkan urusan” adalah amat dikesali.
“Allah melaknat mereka yang memberi rasuah dan penerima rasuah serta orang yang memberikan jalan terhadap kedua-duanya,” (riwayat Ahmad)
“Penerima dan pemberi rasuah akan ditempatkan dalam api neraka”. (riwayat At Tirmidzi)
Oleh kerana terdapat banyak aduan penganaiyaan yang diterima, seandainya pembantu rumah saya dan/atau rakan-rakannya yang pulang bersama-sama dengannya dikenakan apa jua bayaran tambahan, sila pihak tuan terlebih dahulu mengemukakan dengan jelas, bukti referansi kepada Undang-Undang Ketenagakerjaan Indonesia atau peraturan imigrasi ataupun aturan fiskal Indonesia yang menjadi sumber hukum yang jelas menyokong tindakan menuntut bayaran tambahan tersebut. Sekiranya wujud undang-undang seperti itu, setiap dan tiap-tiap pembayaran mestilah disokong dengan pengeluaran karcis/resit rasmi sebagai bukti pembayaran telah dibuat dengan benar yang dikeluarkan oleh pihak tuan. Rujukan adalah dibuat kepada Pasal 23 (2) Undang-Undang Dasar Republik Indonesia 1945 BAB VIII - HAL KEUANGAN yang menyatakan bahawa “Segala pajak untuk keperluan negara berdasarkan undang-undang”.
Warganegara Indonesia yang berkerja dengan ikhlas pulang ke kampung seharusnya dilayan dengan sewajarnya secara adil, saksama dipermudahkan urusannya dan tidak ditindas, dizalimi dan diperbodohkan oleh sesiapapun.
Seandainya pihak tuan masih memerlukan apa-apa pengesahan, saya boleh dihubungi ditalian [ .....................]
Segala bantuan dari pihak tuan memudahkan urusan keluar-masuk pembantu rumah saya amat dihargai dan didahului dengan dengan ucapan terima kasih.
Yang benar,
………………………………….
Nama
Salinan pendua: Kedutaan Republik Indonesia Kuala Lumpur

Untuk bacaan lanjut, boleh baca blog tersebut di http://superstage.blogspot.com/2011/08/contoh-surat-bercuti-untuk-pembantu.html

Terima kasih tuan blog !!!

Friday, 26 April 2013

Idea untuk mencukupkan tabungan perkahwinan.

Kahwin ni best, sumpah.

Kalau kata sumpah best, tidak bermaksud tak best. Faham tak permainannya di situ? Kadang-kadang biasalah ada up and down. Topik ini akan diceritakan nanti.

Saya ingin menarik perhatian kepada bujang-bujang di luar sana yang tengah merancang untuk melangsungkan perkahwinan, tapi tak ada duit. Saya ada idea bernas untuk tambahkan pendapatan saudara-saudari.

Saya bukan nak offer MLM. Jauh sekali skim cepat kaya.

Sebagai anak orang susah, saya percaya yang mahu hidup senang kenalah kerja kuat. Dulu masa saya nak kawin dulu pun, saya kerja kuat juga. Saya study lagi masa tu, tapi saya jual roti Intan's Oven di kolej hari-hari. Saya buat kereta sewa. Alhamdulillah dibukan rezeki, boleh kahwin.

Tapi key pointnya kena kerja kuat.

Saya dapat idea ini semasa pergi ceramah Ustaz Azhar Idrus. Anda boleh konsider langkah-langkah yang saya bakal cadangkan ini;

1. Anda google page atau FB Ustaz Azhar Idrus.

2. Download jadual ceramah Ustaz Azhar Idrus untuk satu bulan.

3. Anda berbincang dengan HR tempat kerja anda untuk apply cuti tahunan.

4. Anda buat tiny loan, atau guna sedikit modal untuk buat modal meniaga.

5. Anda follow setiap tapak ceramah Ustaz azhar Idrus, dan buka jualan produk anda. Produk apa, kita akan bincangkan di bawah.


Produk yang sesuai adalah minuman. Dengan menggunakan kereta Saga/Myvi yakni anda boleh buat tempat tidur dan isi khemah/kanopi, tong ais, dan tong air insyaAllah anda dah  boleh memulakan perniagaan ini.

Cuba bayangkan satu cup air coklat, ada boleh jual RM2, dan paling lekeh akan ada 500 to 1000 orang yang akan beli dari anda.

Dan anda dapat buat job tu dalam 15 kali sahaja dalam satu bulan.

Okeh, sekarang anda cuba bayangkan kalau anda jual kacang puteh pula.

Atau hot dog steam dengan gravy yang sangat enak...


Oh...rezeki, rezeki untuk yang mahu berusaha.

Thursday, 11 April 2013

Lagu SAYANG nyanyian Shae, yang ditukar ke versi tauhid.


Osem lah adik-adik ni. Nampak macam dinding matrik UIA.


Lirik Lagu Sayang Shae


Sayang apa khabar dengan mu
Di sini ku merisaukan kamu
Ku harap iman mu takkan berubah
Kerna di sana ada syurga untukmu

Sayang apa khabar dengan mu
Cobalah kamu jaga imanmu
Ku rayu kalau keluar rumahmu
tutuplah aurat untuk jaga dirimu.

Sayang dengarlah permintaan ku
Jangan ragu kan Tuhan mu
Sayang percayalah apa kataku
Tuhanmu hanya satu.

Sayang dengarlah permintaanku
Jaga taqwa dan imanmu
Sayang hancurkan bisikan jahatmu
itu pesan Tuhanmu.

Saturday, 30 March 2013

Fried Ice Creame. Homemade



Friday, 29 March 2013

Homemade pizza

ni bukan aku yg buat. my mem. ni pun update curi curi. sebab dia tak bley tahu ttng blog ni.

punya la dia nk berahsia resepi. finally i jumpa bila nmpk
dia punya mesej dgn dr laili. our neighbour.

hehehe. aku share dgn korang resipi dowh dia. best tau. tak keras mcm
piza hutt. tk kering sgt la.

i love homemade cooking




Friday, 1 March 2013

Abah

My 11 years old me once asked my dad;

"Bila abah nak buat revonation rumah kita ni?"

"It is renovation, bukan revonation lah"

Thursday, 28 February 2013

Funny

It is not funny if you dad sang;

'i love you like a love song, baby'

ia adalah satu kepelikan.

Friday, 22 February 2013

Abah

"Assalamualaikom. Abah betul ka nak mai Pahang?" tanya aku.

"Betoi, dah siap-siap dah ni. Motor pun dah hantar service" jawab abah.

"Bila nak bertolak?" tanya aku.

"Sat lagi lah abah bertolak. Motor tak siap lagi" jawab abah.

"Apa dia? Abah nak naik motor? Awat mai naik motor? Kereta dok ada kan?" tanya aku tak percaya.

"Ya, abah naik motor. At this age, I need a little adventure for my life" jawab abah.


Orang tua memang begitu kan? Bila dilarang, makin menjadi.

Tapi bermotosikal dari Yan ke Maran is not a joke. Bukan satu jenaka untuk orang tua berusia 68 tahun.

Sejak mak tiada, abah dah jarang memandu. Selalunya mak yang jadi GPS, tukang hafal jalan.

Bila mak dah tiada, GPSnya pun rosak.

Lewat malam semalam aku hubungi lagi. Abah dah ada di Ipoh. Berhenti berteduh hujan.

Pagi ini masih tiada berita.

Risau.


Thursday, 14 February 2013

Pica

Pica merujuk kepada aktiviti mengidam wanita yang melampau terhadap makanan atau perkara yang rare dan kadang-kadang tidak mendatangkan manfaat kepada pengidam.

Seingat aku, D dulu semasa mengandungkan K, suka sangat dengan air limau. Ke mana-mana nak minum air limau. Sampai satu tahap aku beli satu gundi limau. Kalau aku tak larat nak perah, D yang buat sendiri. Tapi kalau tak dapat tu, tak der lah sampai tahap nak nangis kan.

D kuat, dan independent.

Semasa mengandungkan F pula, D mengidam nak bau sabun dettol yang berperisa lemon. Tidur pun nak lemon juga.

Haish.

Macam-macam ragam.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...