Google+ Followers

Showing posts with label anak. Show all posts
Showing posts with label anak. Show all posts

Saturday, 8 June 2013

OMG OMG

I have been waiting this moment for so long, since the first time we exchanged our first sight in the labor room two years ago. I didn't expect it will happen too soon, but I happened just now.

Makcik : Ini siapa?

Kakak K : Ini papa saya. Ini mama saya.




Thursday, 6 June 2013

A monster with douche bag face mask.

As I rolled on the floor trying to escape from adik F, kakak K came in from the bedroom holding an electronic gadget in her hands.

"Papa, ini huruf M kan?" K asked .

"Yerp, it is M" I replied.

"I don't think so papa. K rasa ini W" K explained  by turning the pad 180 degrees.

"Oh ya. It is W" I reconfirmed.

"She is perfect kan papa kan?" mama asked.

"Yes, she is. What if he is a monster with douche bag face mask?" I asked, unsecured.

"I am sure you will punch him straight to his face" mama answered.

"Keh keh keh" I chuckled.

Friday, 24 May 2013

frugal : sawi dalam bekas


Thursday, 23 May 2013

frugal : Project ternak puyuh with the kids


Sejak pindah, banyak juga barang-barang yang dari lumah lama yang tak digunakan sebab rumah baru ni fully furnished. Contohnya macam rak pinggan ni. Tersidai aja kat belakang rumah.

Alang-alang dah ada kangkong dan macam-macam sayuran, teringin juga rasa nak menternak sesuatu. Sebab saya memerlukan baja organik untuk tumbuhan saya. Fuh, fully utilize ilmu biology untuk keseimbangan persekitaran.

Dari rak tersebut, saya dah half way transform jadi sangkar, tapi tak tahu nak isi apa. Pasar minggu Ahad lepas saya dah pergi cari arnab, tapi kedai tutup! Minggu ini kena pi awal sikit.

Saya tengah menimbangkan beberapa opsyen.

Pertama arnab. Bila baca belog Bukan Kosong macam agak leceh juga bela arnab ni. Nak nak lagi yang KL. Tapi for sure anak aku memang akan suka punya. Bela arnab ni bersih sikit. Cumanya, nak tanya arnab boleh makan nasi tak? Sanggup ka nak sembelih arnab dan makan setelah kau curahkan sepenuh kasih sayang?

Emosi di situ.

Kedua puyuh. Puyuh ni aku bincang dengan kawan macam leceh sebab busuk kalau low maintenance kebersihan, tapi best sebab dapat makan telur. Isu kebersihan ini tahap ada lalat hijau terbang-terbang. Tapi fikir balik puyuh ni boleh suap dengan kerak nasi yang berlebihan. Dijangkakan agak banyak juga pembaziran bab kerak nasi nih. Sebab kat rumah kami tak ada sorang pun yang suka makan kerak nasi. Selalu buang aja. 

Pada hemat saya kalau ada puyuh boleh elak pembaziran.

Boleh bagi cadangan?

Tuesday, 21 May 2013

White handed gibbons

Monday, 20 May 2013

Zoo Teruntum Kuantan Pahang


Friday, 17 May 2013

Bad guy, again.


"Turn right, turn right. Drop me here" arah D.

"Huh? So I have to be the bad guy?" soal aku dalam blur.

"Aah..." jawab D sepatah.

******

"Ok kids, kita dah sampai skool. Jom turun papa hantar" pelawa aku pada K dan F.

Dua-dua nangis. I am the bad guy again.,

Wednesday, 15 May 2013

Tuhan marah

"Papa nak ke mana tu?"

"Tak pergi mana-mana sayang"

"Papa jangan tipu, Tuhan marah"

Adus, sejak aku hantar K and F ke nursery, diorang dah macam phobia tau kalau aku nak gi mana-mana.

Psikologically dah disturbed kot sebab everytime aku tinggal diorang kat nursery, memang ada drama nangis nangis.

Tuhan kuatkan lah hati kami :)

Rinun cepatlah habis cuti di Semarang sana nun!

Thursday, 28 March 2013

ABCD of life.


Wednesday, 20 March 2013

kids, opah, atok and Mydin Jelapang

The kids were sent to kampong, so that opah can spend her days with K, F and Jepah. Jepah is K and F's cousin. Her mom (D's sister) had to attend an induction. Opah is really determined to take care of the kids as she applied a week off, after her Vietnam vacation. So we sent Rinun and Yuli to help opah to take care of the kids also.

"Popah, kenapa opah masih kerja?" I asked Opah one day.

"Najib masih sayangkan kami. Bonus enam bulan siapa nak putih mata" she replied.

I seldom can have a decent (telephone) conversation with K, while she in Ipoh. She always been tagging along with Atok. Atok is retired and Mydin is his second home. Yup, Atok and Opah are mobile  we rarely can spot or expect them to be at home. Most of the time, they will bring along K and F to Mydin.

"Kami dah di Simpang Pulai, nak jumpa kat mana?" asked D to her mom.

"Jumpa kat ceruk dapor lah, mana lagi. Mydin ler....moh kite makan sini. Ada kedai baru...." Opah replied.

"Nak cakap dengan K?" asked D.

"I don't think so, she is playing in Upin & Ipin restaurant" Opah answered.

The unconditional love that Opah and Atok showed to the kids, somehow scared me. They may spoil the kids. That is the scariest thing that had came across to my mind.

I missed my kids already. I miss them very hard.

Huhu.


Thursday, 28 February 2013

Funny

It is not funny if you dad sang;

'i love you like a love song, baby'

ia adalah satu kepelikan.

Friday, 22 February 2013

Abah

"Assalamualaikom. Abah betul ka nak mai Pahang?" tanya aku.

"Betoi, dah siap-siap dah ni. Motor pun dah hantar service" jawab abah.

"Bila nak bertolak?" tanya aku.

"Sat lagi lah abah bertolak. Motor tak siap lagi" jawab abah.

"Apa dia? Abah nak naik motor? Awat mai naik motor? Kereta dok ada kan?" tanya aku tak percaya.

"Ya, abah naik motor. At this age, I need a little adventure for my life" jawab abah.


Orang tua memang begitu kan? Bila dilarang, makin menjadi.

Tapi bermotosikal dari Yan ke Maran is not a joke. Bukan satu jenaka untuk orang tua berusia 68 tahun.

Sejak mak tiada, abah dah jarang memandu. Selalunya mak yang jadi GPS, tukang hafal jalan.

Bila mak dah tiada, GPSnya pun rosak.

Lewat malam semalam aku hubungi lagi. Abah dah ada di Ipoh. Berhenti berteduh hujan.

Pagi ini masih tiada berita.

Risau.


Thursday, 14 February 2013

Pica

Pica merujuk kepada aktiviti mengidam wanita yang melampau terhadap makanan atau perkara yang rare dan kadang-kadang tidak mendatangkan manfaat kepada pengidam.

Seingat aku, D dulu semasa mengandungkan K, suka sangat dengan air limau. Ke mana-mana nak minum air limau. Sampai satu tahap aku beli satu gundi limau. Kalau aku tak larat nak perah, D yang buat sendiri. Tapi kalau tak dapat tu, tak der lah sampai tahap nak nangis kan.

D kuat, dan independent.

Semasa mengandungkan F pula, D mengidam nak bau sabun dettol yang berperisa lemon. Tidur pun nak lemon juga.

Haish.

Macam-macam ragam.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...