Google+ Followers

Showing posts with label reflect. Show all posts
Showing posts with label reflect. Show all posts

Monday, 8 July 2013

Review filem KIL.



Nasihat saya, kalau nak layan filem ini kamu kena free your mind dan tak ada apa-apa yang nak kejar. Kalau setakat nak tengok, tapi rasa nak terberak, pergi berak dulu. Cerita ini pacing dia lambat, tapi plot dia kemas.

Macam saya, saya jadikan filem ini filem reward. Saya target, kalau saya submit thesis, siap marking paper final students, attend BOE meeting, dan submit markah. Alhamdulillah semua itu sudah selesai dan ganjaranya adalah saya beli tiga DVD. 1) KIL, 2) The Impossible dan 3) The Beautiful Creatures.

Jadi saya memang enjoy filem ini.

Saya tak kenal siapa Amir si pengarah filem ini, tapi plot ceritanya memang kemas. Sengaja dibiarkan plotnya berterabur dan buat nafas aku sesak memikirkan apa kaitan Junad Mohd Nor nak offer kueh sardin gulung (ka bulat?) pada staff office, atau gila apa Wings menyanyi lagu Isabela?

Tak ada kaitan apa-apa pun semua event itu untuk menjawab kenapa Akil (or Aqil) nak bunuh diri.
Sumpah, kau tak akan dapat clue apa-apa kat situ. Junad is not the answer. Sumpah!

Aku suka part Akil nasihat budak sekolah (Juliana Evan?) nak bunuh diri time dia nak bunuh diri. Scene tu sangat mencuit hati aku. Aku suka, aku suka, dan aku suka.

Macam aku cakap tadi, aku tak kenal Amir ni, tapi aku kenal Rewan Ishak. Ini yang buat aku bertahan untuk stay sampai habis, atau refrain aku punya mood untuk accomplish satu level Candy Crush in between the scenes, despite the slow pacing.

Syot-syot gambar dia mak datuk memang best gila. Ini memang kerja orang berseni. Kau boleh lalu kat highway di tengah kota KL, tapi kau tak pernah naik atas roof top area KL. Ini peluang kamu melihat kota KL dari sudut bird eyes. Fantastik dowh dengan teknik fotography yang mantap.

Pengisian watak pengarah filem (Hasnul? maaflah saya tak kenal pelakon) yang buat filem tak ramai orang datang wayang pun satu cubaan kritikan klise untuk industri tempatan. Rasanya Mamat Khalid dah pernah buat isu ni dalam movie Hantu Kak Limah Balik Kampung.

Bila aku tengok movie ni, aku teringat satu novel Coelho yang berjudul Veronica Decides to Die. Itu naskah yang bagus juga, in fact sangat bagus. Ia tentang bagaimana cubaan untuk bunuh diri digagalkan, dan diganti dengan cinta hati yang schizophrenic.

Aku memang tak kenal pelakon, sebab bagi aku zaman untuk menonton Melodi dan cakna dengan perkembangan artis tempatan sudah berlalu. Jadi apabila Amir guna pelakon yang saya tak pernah kenal untuk teraju utama, jadi tak ada masaalah untuk saya.

Apa pun, saya suka movie ini. Terima kasih Abang Tonton Filem sebab siarkan kisah ini di blog anda.

Saya suka, saya suka dan saya berazam untuk ada dinding yang boleh conteng milestones sendiri di rumah saya selepas menonton DVD ini.


Tuesday, 11 June 2013

The Hippocratic Oath


You may read about the oath here, but I would like to comment the video.

I watch this video yesterday, and the robber probably bled to death getting his major blood vessels hit by the bullet(s). Kudos for the police to bring him down for the safety of the public. I could not agree less, but shooting him down may be the best option to stop him - at that moment.

However when I saw the robber was pleading to be saved, I reckon he deserved the right to be salvaged. As a human, I disagree that this is the way to deal with the injured person, and leaving him to die is totally inhumane.

I am not blaming the police per say. The crowd were busy recording "the moment" instead of calling the ambulance or do necessary thing to stop the bleed. Sigh.

Some people may say that when he decided to rob, he was giving up human rights. Well, that is something that the court should handle with, and could only happen if the robber were saved.

But, this is only my judgement based on what I saw in the video. You may agree to disagree.

88 Pakatan reps skip briefing at Parliament


This is among the perks and perils when the Govt has shrunk their majority in the Parliament. Sigh.
Even though the first meeting is avoidable, I strongly disagree with the action by the opposition members.
Please play your role as MPs of the people and get back to work for the benefit of people who have voted you in.




 
In an apparent boycott, 88 of the 89 Pakatan Rakyat members of parliament failed to turn up at Parliament House this morning for a briefing sesion on seating, among other issues.Please login to read full story.

MP Bakri wakil tunggal Pakatan ke taklimat Parlimen
 
Seramai 88 daripada 89 ahli parlimen Pakatan Rakyat gagal untuk hadir dalam sesi taklimat mengenai tempat duduk dan isu-isu lain di Parlimen pagi ini.

Menurut Speker Dewan Rakyat, Tan Sri Pandikar Amin Mulia, hanya seorang sahaja ahli parlimen dari pembangkang yang hadir pada sesi taklimat tersebut iaitu Ahli Parlimen Bakri dari DAP, Er Teck Hwa. 

"Kita mengamalkan demokrasi. Orang yang datang, datang. Yang tidak datang, tidak datang.

"Saya menganggap semua yang tidak hadir mempunyai alasan mereka tersendiri dan bukan untuk memboikot," katanya dalam sidang media selepas sesi taklimat tersebut. 

Pandikar juga menjelaskan bahawa kehadiran bagi sesi pagi ini adalah tidak wajib. 

"(Sesi) ini adalah untuk Ahli Parlimen yang baru. Bagi yang senior, mereka akan hadir jika mereka menghormati tempat di mana mereka bekerja. Tetapi kita faham yang ada sesetengah daripada mereka mempunyai alasan kenapa mereka tidak datang," katanya lagi. 

Beliau bagaimanapun berkata, ketidakhadiran ahli parlimen tersebut akan menjadikan perkara lebih rumit kerana mereka perlu mengambil tempahan untuk baju uniform serta memohon kad pengenalan ahli parlimen. 

A sacred message from the Superfoxes.

This is my respond.

I read the latest entry from BTB's blog (http://biotechnologist-to-be.blogspot.com) yesterday. I personally think that the idea of creating a travelling fund for BTB group members (and their extended members) is simply awesome.

It is just too good to be imagined that each and everyone can spend quality times togather in any selected places in the near future. Oh, I just can't stop thinking K and F playing with wallabies on one of the houseboat's stoppage point in Hawkesbury River.

I totally agreed with Yati and Kak Opie. Ever since we graduated and started working, we have been slowly sculpting our lives around each other. No matter how far or how close we get, we always find ways to do something together, like brothers and sisters, or Superfoxes and Uberfoxes.

For the record, most of our "get-along" activivities were conducted locally, in Malaysia. Since will be setting up our own "piggy bank", it would be better if we plan for an oversea trip as for one of our next class "excursion".

I always interested to discover the north, so Seam Reap, and Harbin would be the best choice in my preference. However, the onus to choose the best place to visited is not on me, so I left it to everyone's consideration - as long as I can't take good photos. Hehehe.

My dear Superfoxes, please count me (D and the kids too) in! We are so into this :)

Monday, 10 June 2013

Al-Fatihah to the luminous Latifah Omar.

My late mom was a big fan of her.

Seniwati Latifah Omar meninggal dunia
9:53AM Jun 10 2013 
Seniwati Latifah Omar, 74, meninggal dunia di Pusat Perubatan Universiti Kebangsaan Malaysia (PPUKM) petang Ahad kerana sakit usus.

Menurut anak sulungnya, Afendi Rahmat, 55, Allahyarham sebelum ini menjalani rawatan di sebuah pusat perubatan di Kampung Baru sebelum dibawa ke PPUKM untuk menjalani pembedahan kerana sakit ususnya itu.

"Doktor maklumkan bahawa usus arwah membengkak dan tersumbat dan perlu dibedah untuk menjadikan keadaannya stabil.

"Pembedahan yang dilakukan semalam cuba menstabilkan ibu tetapi tidak berjaya, dan Allahyarham meninggal dunia pada 6.19 petang," katanya ketika ditemui Bernama di Masjid Al-Khairiah AU3 malam tadi.

Menurutnya, antara pesanan terakhir arwah ialah supaya jenazahnya dibawa ke masjid itu untuk disempurnakan. Jenazah dijangka dikebumikan Tanah Perkuburan Islam AU4 pada 11 pagi esok.

Allahyarham Latifah, yang meninggalkan empat anak dan lapan cucu, ketika sakit sering dikunjungi rakan seperjuangan yang tidak putus-putus memberi doa dan sokongan, kata Afendi.

Sementara itu, sepupu arwah, Zalimah Nordin, 64, berkata Latifah pernah berpesan supaya saudara terdekat yang tinggal di kawasan AU3 menjaganya ketika tenat.

Latifah, legenda filem Melayu yang sepanjang kariernya sering digandingkan dengan seniman Nordin Ahmad, meninggal dunia tidak sampai seminggu selepas rakan seangkatannya Allahyarham S.Shamsuddin meninggal dunia di Singapura akibat sakit tua dan paru-paru berair.

Arwah membintangi filem klasik yang diminati ramai seperti Panggilan Pulau, Bawang Putih Bawang Merah, Laila Majnun, Putus Sudah Kasih Sayang, Gurindam Jiwa, Hang Jebat dan Hati Batu.

Selain Nordin, Latifah diberi peluang berlakon di sisi pelakon hebat pada masa itu antaranya Tan Sri P.Ramlee, Normadiah, Yusof Latif, Saleh Kamil, S. Shamsudin, Siti Tanjung Perak, Omar Rojik, S.Kadarisman dan Ibrahim Pendek.

Bernama

Saturday, 8 June 2013

OMG OMG

I have been waiting this moment for so long, since the first time we exchanged our first sight in the labor room two years ago. I didn't expect it will happen too soon, but I happened just now.

Makcik : Ini siapa?

Kakak K : Ini papa saya. Ini mama saya.




Friday, 7 June 2013

Good read: Happy Flyday everyone :)

Kisah Si Pendosa dan Kucing

Katanya, pada suatu hari, seorang lelaki datang bertemu Hamka.

"Bapak, dalam kepala saya ini ada satu persoalan yang rumit sekali."

Hamka memandang lelaki itu dan berkata, "Silakan."

"Bapak, solat itu tiang agama, bukan? Solat itu, pencegah daripada perbuatan keji dan mungkar, bukan?"

Hamka memandang dan mengiyakan, "Benar sekali."

"Saya ini Bapak, ada dua orang jiran. Seorang adalah ahli ibadat. Solatnya tidak pernah tinggal. Amalnya terus sahaja tanpa henti-henti.

Kemudian, saya ada seorang lagi jiran. Dia ini cuai orangnya, Bapak. Solatnya sering ditinggalkan."

Hamka mengangguk.

"Persoalannya, Bapak... Ada seekor kucing datang ke rumah kedua-dua jiran saya ini...."

Hamka diam dan setia mendengar.

"Apabila kucing ini ke rumah ahli ibadah tadi, dia tidak menghiraukannya. Dia tidak memberikan kucing itu makanan. Bahkan dihalaunya kucing itu."

Hamka terus mengunci mulut.

"Kemudian apabila kucing ini ke rumah orang yang tidak solat, lain pula jadinya. Lelaki ini melayan kucing itu dengan baik dan memberikannya makan."

Hamka memandang sahaja si pencerita tanpa memberi komen.

"Di sinilah lahir rasa gusar dalam hati saya, Bapak. Bagaimana mungkin seorang ahli solat berperangai begitu? Di manakah gunanya solat dia? Dan kenapa pula orang yang meninggalkan solat itu begitu? Tanpa solat pun dia begitu baik."

Pengadu melepaskan keluhan yang panjang. Fikirannya jadi berat memikirkan persoalan ini.

"Bantulah saya, Bapak. Cerahkanlah saya."

Hamka tersenyum.

"Anakku, percayalah. Percayalah sekiranya si ahli ibadat tadi tidak solat, pasti sikapnya jauh lebih buruk lagi. Dan percayalah sekiranya lelaki yang baik budi itu solat, perangainya jauh lebih mulia lagi."

Raya Celebration with Friends and Ducks. Nurshariza Abdullah, did you miss my char koey tiaw?









Thursday, 6 June 2013

A monster with douche bag face mask.

As I rolled on the floor trying to escape from adik F, kakak K came in from the bedroom holding an electronic gadget in her hands.

"Papa, ini huruf M kan?" K asked .

"Yerp, it is M" I replied.

"I don't think so papa. K rasa ini W" K explained  by turning the pad 180 degrees.

"Oh ya. It is W" I reconfirmed.

"She is perfect kan papa kan?" mama asked.

"Yes, she is. What if he is a monster with douche bag face mask?" I asked, unsecured.

"I am sure you will punch him straight to his face" mama answered.

"Keh keh keh" I chuckled.

Friday, 24 May 2013

frugal : sawi dalam bekas


Thursday, 23 May 2013

frugal : Project ternak puyuh with the kids


Sejak pindah, banyak juga barang-barang yang dari lumah lama yang tak digunakan sebab rumah baru ni fully furnished. Contohnya macam rak pinggan ni. Tersidai aja kat belakang rumah.

Alang-alang dah ada kangkong dan macam-macam sayuran, teringin juga rasa nak menternak sesuatu. Sebab saya memerlukan baja organik untuk tumbuhan saya. Fuh, fully utilize ilmu biology untuk keseimbangan persekitaran.

Dari rak tersebut, saya dah half way transform jadi sangkar, tapi tak tahu nak isi apa. Pasar minggu Ahad lepas saya dah pergi cari arnab, tapi kedai tutup! Minggu ini kena pi awal sikit.

Saya tengah menimbangkan beberapa opsyen.

Pertama arnab. Bila baca belog Bukan Kosong macam agak leceh juga bela arnab ni. Nak nak lagi yang KL. Tapi for sure anak aku memang akan suka punya. Bela arnab ni bersih sikit. Cumanya, nak tanya arnab boleh makan nasi tak? Sanggup ka nak sembelih arnab dan makan setelah kau curahkan sepenuh kasih sayang?

Emosi di situ.

Kedua puyuh. Puyuh ni aku bincang dengan kawan macam leceh sebab busuk kalau low maintenance kebersihan, tapi best sebab dapat makan telur. Isu kebersihan ini tahap ada lalat hijau terbang-terbang. Tapi fikir balik puyuh ni boleh suap dengan kerak nasi yang berlebihan. Dijangkakan agak banyak juga pembaziran bab kerak nasi nih. Sebab kat rumah kami tak ada sorang pun yang suka makan kerak nasi. Selalu buang aja. 

Pada hemat saya kalau ada puyuh boleh elak pembaziran.

Boleh bagi cadangan?

Wednesday, 22 May 2013

Why so serious??!!


Tuesday, 21 May 2013

White handed gibbons

Monday, 20 May 2013

Zoo Teruntum Kuantan Pahang


Azran Osman Rani

Beberapa menjak ini isu berikutan gesaan golongan vateren suatu pertubuhan politik hangat diperkatakan. Gesaan perletakan jawatan ini dibuat ke atas Ketua Pegawai Eksekutif AirAsia X, berikutan keterbukaan Azran mengkritik tulisan yang dipaparkan pada Utusan.

Dalam pada masa yang sama ada seorang penyampai TV yang memuatkan satu entry di blognya berkaitan isu ini dari sudut lain. Daripada pemerhatian,  banyak FB page yang share entry tersebut sehingga mencapai tahap viral, dan mendapat pelbagai komen. Ada yang bersimpati, ada yang bersetuju dengan Airasia dan tak ada juga yang meletakkan kepala di kaki.

Adakah ini isu susulan untuk menaikkan sentimen?

Secara peribadi, saya merasakan syarikat penerbangan tersebut melakukan perkara yang betul untuk mengelakkan jangkitan penyakit, dan ada juga perkara yang salah. Yang salah adalah tidak "mesra" dengan pelangan dengan menyediakan pilihan-pilihan yang sesuai untuk ibu dan anak yang malang tersebut.

Paling bijak sekiranya ibu tersebut menghubungi kedutaan Malaya di Vietnam. Paling kurang dibantu oleh pekerja penerbangan tersebut untuk menghubungi kedutaan.

Bebalik kepada Azran, saya dimaklumkan yang ada terdapat beberapa tawaran kerja dari luar negara, dengan gaji lumayan selepas mendapat gesaan tersebut. Dan jika kita selidik latar belakang Azran ini, tak terkejut pun sebab Azran ini mempunyai latar belakang perkhidmatan yang amat cemerlang. Kalau buang mana-mana pun insyaAllah boleh hidup.

Suatu masa dahulu, saya juga ada menonton Astro berkaitan biografi Tony Fernandes. Dimaklumkan yang Tony berhutang banyak untuk memulakan bisness Airasia. Cuba bayangkan kalau benarlah Airasia ini bankrupt disebabkan boycott. Siapa yang paling terkesan dengan semua ini?

Dalam dunia ini banyak benda mengarut, dan kadang-kadang sampai tak masuk akal. Eh, engkau orang boleh buat simple judgement.

Saya, memilih untuk penerbangan murah. Dari kes ini, saya melihat terdapat keberatan untuk kita menjadi insan yang teristimewa. Istimewa seseorang adalah berdasarkan sejauh mana anda berilmu dan berkepakaran. Moga kita semua berjaya di mana-mana kita berada.



Saturday, 27 April 2013

Prosedur Sekiranya Pembantu Rumah Bercuti

Bulan depan Rinun akan pulang ke Indonesia buat sementara waktu setelah lebih dua tahun merantau di Malaya. Sebenarnya aku tak suka sangat, biasalah, banyak beban tugas yang telah diringankan oleh Rinun selama ini bakal dibahagi-bahagikan secara adil kepada kami balik.

Tak apalah, orang Jepun boleh sahaja hidup tanpa pembantu rumah.

Diharapkan pemergian Rinun nanti dapatlah dia berjumpa semula dengan anaknya. Mungkin masalah peribadinya di sana moga dapat diselesaikan. Tuhan, tolong permudahkan. Dan dia dapat kembali bertugas di Malaya tanpa stress-stress lagi.

Mula-mula aku ingat susah dia punya prosedur. Tapi apabila aku rujuk lebai Google, aku berjumpa dengan blog seorang nama Superstage's Heaven. Dalam blog tersebut dia cakap, hanya sediakan satu surat sahaja. Ini kerana kita maklum sangat, birokrasi dan rasuah sangat berleluasa. Jadi dengan surat iringan ini, moga-moga dapatlah memudahkan proses kepulangan Rinun nanti.

Blog tersebut sangat membantu. Jadi masalah seperti insurance, kartu kerja itu semua hanyalah mitos sahaja. Rupanya passport itu sahaja sudah mencukupi. Pendek kata, untuk Malaya, tak banyak songeh sangat. Cumya maid anda nanti kena berurusan dengan jabatan Tenaga Kerja Indonesia (TKI). Yang itu biarlah dia uruskan sendiri di sana.

Di sini saya copy-paste kandungan surat tersebut. Surat ini boleh disediakan oleh majikan-majikan sekalian sebagai iringan pembantu rumah anda.

Tanggal : [                 ]
U/P : Pihak yang Berkenaan
Tuan,
Kebenaran Pulang Bercuti Bagi Pembantu Rumah
Nama :
No. Passport Indonesia
Sehubungan perkara di atas, saya dengan ini memberi kebenaran untuk bercuti selama [ ] hari dari tarikh berangkat pulang ke Indonesia, kepada pembantu rumah saya yang namanya dinyatakan di atas.
Sukacita pihak tuan dapat mempermudahkan urusan beliau dalam perjalanan pulang ke kampung halaman beliau and kembali semula ke Malaysia untuk kembali bertugas dengan selamat tanpa gangguan dan apa jua halangan.
Sepanjang pengetahuan saya, tidak wujud undang-undang bertulis Negara Indonesia yang mewajibkan apajua pembayaran tambahan dibuat oleh pembantu rumah yang pulang sekiranya kepulangan pembantu rumah tidak disertai dengan surat pengesahan cuti dari majikan berdasarkan hujah bahawa hal ehwal pemberian cuti adalah urusan peribadi untuk pengesahan pembantu rumah dengan pihak Imigresyen Malaysia sahaja dan ianya tidak mempunyai kaitan dengan mana-mana pihak di Indonesia. Tambahan pula, tidak terdapat apa-apa aturan mewajibkan bahawa surat cuti pembantu rumah mesti ditaip dengan mesin taip/dicetak dengan pencetak komputer. Surat tulisan tangan daripada majikan sewajarnya adalah memadai. Oleh yang demikian, tindakan pihak-pihak tertentu (sama ada dari pihak pemerintah Malaysia ataupun pemerintah Indonesia) yang mahu menuntut pembayaran tambahan daripada pembantu rumah saya tahun lepas untuk “memudahkan urusan” adalah amat dikesali.
“Allah melaknat mereka yang memberi rasuah dan penerima rasuah serta orang yang memberikan jalan terhadap kedua-duanya,” (riwayat Ahmad)
“Penerima dan pemberi rasuah akan ditempatkan dalam api neraka”. (riwayat At Tirmidzi)
Oleh kerana terdapat banyak aduan penganaiyaan yang diterima, seandainya pembantu rumah saya dan/atau rakan-rakannya yang pulang bersama-sama dengannya dikenakan apa jua bayaran tambahan, sila pihak tuan terlebih dahulu mengemukakan dengan jelas, bukti referansi kepada Undang-Undang Ketenagakerjaan Indonesia atau peraturan imigrasi ataupun aturan fiskal Indonesia yang menjadi sumber hukum yang jelas menyokong tindakan menuntut bayaran tambahan tersebut. Sekiranya wujud undang-undang seperti itu, setiap dan tiap-tiap pembayaran mestilah disokong dengan pengeluaran karcis/resit rasmi sebagai bukti pembayaran telah dibuat dengan benar yang dikeluarkan oleh pihak tuan. Rujukan adalah dibuat kepada Pasal 23 (2) Undang-Undang Dasar Republik Indonesia 1945 BAB VIII - HAL KEUANGAN yang menyatakan bahawa “Segala pajak untuk keperluan negara berdasarkan undang-undang”.
Warganegara Indonesia yang berkerja dengan ikhlas pulang ke kampung seharusnya dilayan dengan sewajarnya secara adil, saksama dipermudahkan urusannya dan tidak ditindas, dizalimi dan diperbodohkan oleh sesiapapun.
Seandainya pihak tuan masih memerlukan apa-apa pengesahan, saya boleh dihubungi ditalian [ .....................]
Segala bantuan dari pihak tuan memudahkan urusan keluar-masuk pembantu rumah saya amat dihargai dan didahului dengan dengan ucapan terima kasih.
Yang benar,
………………………………….
Nama
Salinan pendua: Kedutaan Republik Indonesia Kuala Lumpur

Untuk bacaan lanjut, boleh baca blog tersebut di http://superstage.blogspot.com/2011/08/contoh-surat-bercuti-untuk-pembantu.html

Terima kasih tuan blog !!!

Bobo di KPTM KL


Aku tak tahu nak menangis ker apa?

Serius.

Kawan aku cakap, kalau kau rasa hidup kau sangat crap sekarang, kau patut bersyukur.

Deep lah.

Friday, 26 April 2013

Idea untuk mencukupkan tabungan perkahwinan.

Kahwin ni best, sumpah.

Kalau kata sumpah best, tidak bermaksud tak best. Faham tak permainannya di situ? Kadang-kadang biasalah ada up and down. Topik ini akan diceritakan nanti.

Saya ingin menarik perhatian kepada bujang-bujang di luar sana yang tengah merancang untuk melangsungkan perkahwinan, tapi tak ada duit. Saya ada idea bernas untuk tambahkan pendapatan saudara-saudari.

Saya bukan nak offer MLM. Jauh sekali skim cepat kaya.

Sebagai anak orang susah, saya percaya yang mahu hidup senang kenalah kerja kuat. Dulu masa saya nak kawin dulu pun, saya kerja kuat juga. Saya study lagi masa tu, tapi saya jual roti Intan's Oven di kolej hari-hari. Saya buat kereta sewa. Alhamdulillah dibukan rezeki, boleh kahwin.

Tapi key pointnya kena kerja kuat.

Saya dapat idea ini semasa pergi ceramah Ustaz Azhar Idrus. Anda boleh konsider langkah-langkah yang saya bakal cadangkan ini;

1. Anda google page atau FB Ustaz Azhar Idrus.

2. Download jadual ceramah Ustaz Azhar Idrus untuk satu bulan.

3. Anda berbincang dengan HR tempat kerja anda untuk apply cuti tahunan.

4. Anda buat tiny loan, atau guna sedikit modal untuk buat modal meniaga.

5. Anda follow setiap tapak ceramah Ustaz azhar Idrus, dan buka jualan produk anda. Produk apa, kita akan bincangkan di bawah.


Produk yang sesuai adalah minuman. Dengan menggunakan kereta Saga/Myvi yakni anda boleh buat tempat tidur dan isi khemah/kanopi, tong ais, dan tong air insyaAllah anda dah  boleh memulakan perniagaan ini.

Cuba bayangkan satu cup air coklat, ada boleh jual RM2, dan paling lekeh akan ada 500 to 1000 orang yang akan beli dari anda.

Dan anda dapat buat job tu dalam 15 kali sahaja dalam satu bulan.

Okeh, sekarang anda cuba bayangkan kalau anda jual kacang puteh pula.

Atau hot dog steam dengan gravy yang sangat enak...


Oh...rezeki, rezeki untuk yang mahu berusaha.

Tuesday, 12 March 2013

Misi menjangkitkan Aiskrim Malaysia soya ke masyarakat sekitar.

(gambar removed)

Ni dua students I yang notty notty. Mentang-mentang I tak datang opis, boleh main selinap-selinap ambil aiskrim. Lepas tu upload status FB.

"Sir XXX XXXX, we stole ur icecream in the pantry. XD"

Friday, 1 March 2013

Abah

My 11 years old me once asked my dad;

"Bila abah nak buat revonation rumah kita ni?"

"It is renovation, bukan revonation lah"
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...