Google+ Followers

Showing posts with label hasut. Show all posts
Showing posts with label hasut. Show all posts

Tuesday, 21 May 2013

A person is a person no matter how small, big,.....

"Racism is usually defined as views, practices and actions reflecting the belief that humanity is divided into distinct biological groups called races and that members of a certain race share certain attributes which make that group as a whole less desirable, more desirable, inferior or superior."

Aku seriously rasa mual sekarang. Lunch aku ditemani dengan perbualan begini;

"Kalau kau jumpa (bangsa ni kat jalan) dan ular, kau ketuk (bangsa ni kat jalan)

"Aku ok sahaja duduk satu rumah dengan diorang. Vage siap pembersih lagi"

"Ala kau tak pernah kena back stab lagi"

"Mungkin kau bernasib malang kot?"

"Ke situ pula kau ni"

"Tak der lah. A person is a person no matter how small, big, fair, black or anything. Kalau baik, baiklah. Kalau jahat, jahat lah."




Friday, 26 April 2013

Idea untuk mencukupkan tabungan perkahwinan.

Kahwin ni best, sumpah.

Kalau kata sumpah best, tidak bermaksud tak best. Faham tak permainannya di situ? Kadang-kadang biasalah ada up and down. Topik ini akan diceritakan nanti.

Saya ingin menarik perhatian kepada bujang-bujang di luar sana yang tengah merancang untuk melangsungkan perkahwinan, tapi tak ada duit. Saya ada idea bernas untuk tambahkan pendapatan saudara-saudari.

Saya bukan nak offer MLM. Jauh sekali skim cepat kaya.

Sebagai anak orang susah, saya percaya yang mahu hidup senang kenalah kerja kuat. Dulu masa saya nak kawin dulu pun, saya kerja kuat juga. Saya study lagi masa tu, tapi saya jual roti Intan's Oven di kolej hari-hari. Saya buat kereta sewa. Alhamdulillah dibukan rezeki, boleh kahwin.

Tapi key pointnya kena kerja kuat.

Saya dapat idea ini semasa pergi ceramah Ustaz Azhar Idrus. Anda boleh konsider langkah-langkah yang saya bakal cadangkan ini;

1. Anda google page atau FB Ustaz Azhar Idrus.

2. Download jadual ceramah Ustaz Azhar Idrus untuk satu bulan.

3. Anda berbincang dengan HR tempat kerja anda untuk apply cuti tahunan.

4. Anda buat tiny loan, atau guna sedikit modal untuk buat modal meniaga.

5. Anda follow setiap tapak ceramah Ustaz azhar Idrus, dan buka jualan produk anda. Produk apa, kita akan bincangkan di bawah.


Produk yang sesuai adalah minuman. Dengan menggunakan kereta Saga/Myvi yakni anda boleh buat tempat tidur dan isi khemah/kanopi, tong ais, dan tong air insyaAllah anda dah  boleh memulakan perniagaan ini.

Cuba bayangkan satu cup air coklat, ada boleh jual RM2, dan paling lekeh akan ada 500 to 1000 orang yang akan beli dari anda.

Dan anda dapat buat job tu dalam 15 kali sahaja dalam satu bulan.

Okeh, sekarang anda cuba bayangkan kalau anda jual kacang puteh pula.

Atau hot dog steam dengan gravy yang sangat enak...


Oh...rezeki, rezeki untuk yang mahu berusaha.

Thursday, 25 April 2013

Pengalaman saya menghadiri ceramah Ustaz Azhar Idrus part 2.

Petang itu hujan turun dengan lebat sekali. Dari kejauhan kedengaran hantu langsuir yang berterbangan untuk balik ke sarang. Sungguh menyeramkan, sehingga jika terdapat anak kecil atau lelaki yang lemah semangat boleh jatuh terduduk ketakutan.

Pada saat itulah saya sampai ke rumah. Saya lihat jiran-jiran sudah bersiap-siap dengan memakai baju hijau, dan duduk dalam kereta sedap-sedap.

Saya berlari masuk ke dalam rumah. Baju kerja ditukar dengan baju jalan-jalan hari Sabtu. Setelah siap beberapa perkara, saya pun masuk ke rombongan kereta. D, K, dan juga kaksu sudah siap menunggu.

K eksited sekali.

Perjalanan untuk ke tapak ceramah mengambil masa 45 minit, dan ceramah dijangka bermula lepas Maghrib. Jadi ketua rombongan telah decided untuk singgah di rumah kakak beliau untuk acara R&R. Usai solat Margrib, kami dikhabarkan melalui FB yang tapak ceramah terpaksa ditukar, ekoran hujan.

Disebabkan ini kali pertama saya menyertai ceramah UAI, saya pun eksited juga. Jadi saya tak lupa bawa kamera. Eksited tak, eksited tak?

Setelah parking sedap, sedap. Kami pun terus menapak ke lokasi ceramah. Berat jugak K sekarang, sampai boleh naik muscle lengan aku mengedong dia. Ceramah tersebut dibuat di atas bukit. Jadi ramailah aku tengok orang yang memanjat tangga untuk ke tapak ceramah.

Hujan renyai-renyai tidak mematahkan semangat kami untuk terus mara ke lokasi ceramah. Saya lihat makcik tua pun tidak kalah juga. Dengan sakit-sakit pinggang pun dia gagah juga panjat.

Power tak power penangan UAI.

Bila sampai ke atas, saya cari lokasi paling best untuk parking isteri dan anak. Kemudian saya terus capai kamera dan cari spot baik punya untuk syot UAI. Setelah dapat syot menarik, saya pun lepak-lepak sambil menikmati halwa telinga.

Tapi suasana tak best sangat, sebab ramai orang yang merokok. 

UAI patut ambil peluang ini untuk dakwah pada golongan muda supaya berhenti hisap rokok. Saya faham UAI nak sangat mendekati hati golongan muda, tapi kalau isu rokok ini boleh di tangani lagi baik.

Sedih tau banyak sangat nak melayan patient yang sakit respiratori ni. Kos perubatan mahal tau tak?

Topic malam tu lebih kurang macam dalam Youtube juga. Bab hubungan lelaki perempuan, dari segi iktilat, dan juga nikah kawin.

Setelah agak-agak penat, saya pun beransur, sebab tak mahu bersesak-sesak dengan orang lain ketika mau balik nanti.

Sebelum balik, saya berbelanja sikit dengan membeli makanan yang dijual oleh penjaja di sekitar tapak ceramah.

Saya masih tak faham kenapa ramai sangat orang suka UAI. Tapi yang nyata, gaya dia memang cool, dan bersahaja. Terpulang atas penerimaan individu. Untuk saya join lagi ceramah UAI, itu tidak pasti. Mungkin layan youtube atau beli VCD lagi bagus, sambil layan atas sofa.

Sekian, tamat.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...