Google+ Followers

Showing posts with label rezeki. Show all posts
Showing posts with label rezeki. Show all posts

Tuesday, 11 June 2013

A sacred message from the Superfoxes.

This is my respond.

I read the latest entry from BTB's blog (http://biotechnologist-to-be.blogspot.com) yesterday. I personally think that the idea of creating a travelling fund for BTB group members (and their extended members) is simply awesome.

It is just too good to be imagined that each and everyone can spend quality times togather in any selected places in the near future. Oh, I just can't stop thinking K and F playing with wallabies on one of the houseboat's stoppage point in Hawkesbury River.

I totally agreed with Yati and Kak Opie. Ever since we graduated and started working, we have been slowly sculpting our lives around each other. No matter how far or how close we get, we always find ways to do something together, like brothers and sisters, or Superfoxes and Uberfoxes.

For the record, most of our "get-along" activivities were conducted locally, in Malaysia. Since will be setting up our own "piggy bank", it would be better if we plan for an oversea trip as for one of our next class "excursion".

I always interested to discover the north, so Seam Reap, and Harbin would be the best choice in my preference. However, the onus to choose the best place to visited is not on me, so I left it to everyone's consideration - as long as I can't take good photos. Hehehe.

My dear Superfoxes, please count me (D and the kids too) in! We are so into this :)

Saturday, 8 June 2013

OMG OMG

I have been waiting this moment for so long, since the first time we exchanged our first sight in the labor room two years ago. I didn't expect it will happen too soon, but I happened just now.

Makcik : Ini siapa?

Kakak K : Ini papa saya. Ini mama saya.




Thursday, 6 June 2013

A monster with douche bag face mask.

As I rolled on the floor trying to escape from adik F, kakak K came in from the bedroom holding an electronic gadget in her hands.

"Papa, ini huruf M kan?" K asked .

"Yerp, it is M" I replied.

"I don't think so papa. K rasa ini W" K explained  by turning the pad 180 degrees.

"Oh ya. It is W" I reconfirmed.

"She is perfect kan papa kan?" mama asked.

"Yes, she is. What if he is a monster with douche bag face mask?" I asked, unsecured.

"I am sure you will punch him straight to his face" mama answered.

"Keh keh keh" I chuckled.

Friday, 24 May 2013

frugal : sawi dalam bekas


Thursday, 23 May 2013

frugal : Project ternak puyuh with the kids


Sejak pindah, banyak juga barang-barang yang dari lumah lama yang tak digunakan sebab rumah baru ni fully furnished. Contohnya macam rak pinggan ni. Tersidai aja kat belakang rumah.

Alang-alang dah ada kangkong dan macam-macam sayuran, teringin juga rasa nak menternak sesuatu. Sebab saya memerlukan baja organik untuk tumbuhan saya. Fuh, fully utilize ilmu biology untuk keseimbangan persekitaran.

Dari rak tersebut, saya dah half way transform jadi sangkar, tapi tak tahu nak isi apa. Pasar minggu Ahad lepas saya dah pergi cari arnab, tapi kedai tutup! Minggu ini kena pi awal sikit.

Saya tengah menimbangkan beberapa opsyen.

Pertama arnab. Bila baca belog Bukan Kosong macam agak leceh juga bela arnab ni. Nak nak lagi yang KL. Tapi for sure anak aku memang akan suka punya. Bela arnab ni bersih sikit. Cumanya, nak tanya arnab boleh makan nasi tak? Sanggup ka nak sembelih arnab dan makan setelah kau curahkan sepenuh kasih sayang?

Emosi di situ.

Kedua puyuh. Puyuh ni aku bincang dengan kawan macam leceh sebab busuk kalau low maintenance kebersihan, tapi best sebab dapat makan telur. Isu kebersihan ini tahap ada lalat hijau terbang-terbang. Tapi fikir balik puyuh ni boleh suap dengan kerak nasi yang berlebihan. Dijangkakan agak banyak juga pembaziran bab kerak nasi nih. Sebab kat rumah kami tak ada sorang pun yang suka makan kerak nasi. Selalu buang aja. 

Pada hemat saya kalau ada puyuh boleh elak pembaziran.

Boleh bagi cadangan?

Tuesday, 21 May 2013

White handed gibbons

Monday, 20 May 2013

Azran Osman Rani

Beberapa menjak ini isu berikutan gesaan golongan vateren suatu pertubuhan politik hangat diperkatakan. Gesaan perletakan jawatan ini dibuat ke atas Ketua Pegawai Eksekutif AirAsia X, berikutan keterbukaan Azran mengkritik tulisan yang dipaparkan pada Utusan.

Dalam pada masa yang sama ada seorang penyampai TV yang memuatkan satu entry di blognya berkaitan isu ini dari sudut lain. Daripada pemerhatian,  banyak FB page yang share entry tersebut sehingga mencapai tahap viral, dan mendapat pelbagai komen. Ada yang bersimpati, ada yang bersetuju dengan Airasia dan tak ada juga yang meletakkan kepala di kaki.

Adakah ini isu susulan untuk menaikkan sentimen?

Secara peribadi, saya merasakan syarikat penerbangan tersebut melakukan perkara yang betul untuk mengelakkan jangkitan penyakit, dan ada juga perkara yang salah. Yang salah adalah tidak "mesra" dengan pelangan dengan menyediakan pilihan-pilihan yang sesuai untuk ibu dan anak yang malang tersebut.

Paling bijak sekiranya ibu tersebut menghubungi kedutaan Malaya di Vietnam. Paling kurang dibantu oleh pekerja penerbangan tersebut untuk menghubungi kedutaan.

Bebalik kepada Azran, saya dimaklumkan yang ada terdapat beberapa tawaran kerja dari luar negara, dengan gaji lumayan selepas mendapat gesaan tersebut. Dan jika kita selidik latar belakang Azran ini, tak terkejut pun sebab Azran ini mempunyai latar belakang perkhidmatan yang amat cemerlang. Kalau buang mana-mana pun insyaAllah boleh hidup.

Suatu masa dahulu, saya juga ada menonton Astro berkaitan biografi Tony Fernandes. Dimaklumkan yang Tony berhutang banyak untuk memulakan bisness Airasia. Cuba bayangkan kalau benarlah Airasia ini bankrupt disebabkan boycott. Siapa yang paling terkesan dengan semua ini?

Dalam dunia ini banyak benda mengarut, dan kadang-kadang sampai tak masuk akal. Eh, engkau orang boleh buat simple judgement.

Saya, memilih untuk penerbangan murah. Dari kes ini, saya melihat terdapat keberatan untuk kita menjadi insan yang teristimewa. Istimewa seseorang adalah berdasarkan sejauh mana anda berilmu dan berkepakaran. Moga kita semua berjaya di mana-mana kita berada.



Tuesday, 12 March 2013

Misi menjangkitkan Aiskrim Malaysia soya ke masyarakat sekitar.

(gambar removed)

Ni dua students I yang notty notty. Mentang-mentang I tak datang opis, boleh main selinap-selinap ambil aiskrim. Lepas tu upload status FB.

"Sir XXX XXXX, we stole ur icecream in the pantry. XD"
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...