Google+ Followers

Showing posts with label politik. Show all posts
Showing posts with label politik. Show all posts

Tuesday, 11 June 2013

88 Pakatan reps skip briefing at Parliament


This is among the perks and perils when the Govt has shrunk their majority in the Parliament. Sigh.
Even though the first meeting is avoidable, I strongly disagree with the action by the opposition members.
Please play your role as MPs of the people and get back to work for the benefit of people who have voted you in.




 
In an apparent boycott, 88 of the 89 Pakatan Rakyat members of parliament failed to turn up at Parliament House this morning for a briefing sesion on seating, among other issues.Please login to read full story.

MP Bakri wakil tunggal Pakatan ke taklimat Parlimen
 
Seramai 88 daripada 89 ahli parlimen Pakatan Rakyat gagal untuk hadir dalam sesi taklimat mengenai tempat duduk dan isu-isu lain di Parlimen pagi ini.

Menurut Speker Dewan Rakyat, Tan Sri Pandikar Amin Mulia, hanya seorang sahaja ahli parlimen dari pembangkang yang hadir pada sesi taklimat tersebut iaitu Ahli Parlimen Bakri dari DAP, Er Teck Hwa. 

"Kita mengamalkan demokrasi. Orang yang datang, datang. Yang tidak datang, tidak datang.

"Saya menganggap semua yang tidak hadir mempunyai alasan mereka tersendiri dan bukan untuk memboikot," katanya dalam sidang media selepas sesi taklimat tersebut. 

Pandikar juga menjelaskan bahawa kehadiran bagi sesi pagi ini adalah tidak wajib. 

"(Sesi) ini adalah untuk Ahli Parlimen yang baru. Bagi yang senior, mereka akan hadir jika mereka menghormati tempat di mana mereka bekerja. Tetapi kita faham yang ada sesetengah daripada mereka mempunyai alasan kenapa mereka tidak datang," katanya lagi. 

Beliau bagaimanapun berkata, ketidakhadiran ahli parlimen tersebut akan menjadikan perkara lebih rumit kerana mereka perlu mengambil tempahan untuk baju uniform serta memohon kad pengenalan ahli parlimen. 

Monday, 10 June 2013

Altantuya case: Court allows ex-cop to appeal conviction

Stay tuned and buy your popcorn for 24 june premier :)
BY IDA LIM

JUNE 10, 2013

PUTRAJAYA, June 10 — The Court of Appeal today allowed an application by former policeman Sirul Azhar Umar to appeal his conviction for the 2006 murder of Mongolian Altantuya Shaariibuu on the grounds that there has been a mistrial.
Sirul’s lawyer Kamarul Hashim said they are now seeking a declaration of the 2009 decision as a mistrial based on two new and related grounds, namely the adverse publicity and the danger that the High Court judge’s impartiality was affected by the said publicity.
“We have brought in an application this morning. That application is to include two new grounds in the petition of appeal.
“The court has allowed the application,” he told reporters when met outside the courtroom.
Kamarul said he will be filing the application by tomorrow.
He also clarified that the other appellant Azilah Hadri was not part of this application and had not made a similar application to introduce these grounds.
The three-day appeal hearing initially set to begin from today has been postponed to June 24.
On October 31, 2008, the Shah Alam High Court acquitted former political analyst Abdul Razak Baginda of abetting them in the murder, following the prosecution’s failure to establish a prima facie case against him.
On April 9, 2009, Sirul Azhar and Azilah were convicted and sentenced to death by the same xourt for the murder of Altantuya at Mukim Bukit Raja, Shah Alam between October 19 and October 20, 2006.
The duo, who were then with the Bukit Aman Special Action Squad, had previously been charged under Section 149 of the Penal Code, which carries a mandatory death sentence upon conviction.

Kedah BN chief willing to step down

 
Kedah Barisan Nasional (BN) chairperson Ahmad Bashah Md Hanipah said today that he is prepared to step down from the post to ensure the state BN remains victorious in the 14th general election (GE14).

Tuesday, 21 May 2013

A person is a person no matter how small, big,.....

"Racism is usually defined as views, practices and actions reflecting the belief that humanity is divided into distinct biological groups called races and that members of a certain race share certain attributes which make that group as a whole less desirable, more desirable, inferior or superior."

Aku seriously rasa mual sekarang. Lunch aku ditemani dengan perbualan begini;

"Kalau kau jumpa (bangsa ni kat jalan) dan ular, kau ketuk (bangsa ni kat jalan)

"Aku ok sahaja duduk satu rumah dengan diorang. Vage siap pembersih lagi"

"Ala kau tak pernah kena back stab lagi"

"Mungkin kau bernasib malang kot?"

"Ke situ pula kau ni"

"Tak der lah. A person is a person no matter how small, big, fair, black or anything. Kalau baik, baiklah. Kalau jahat, jahat lah."




Friday, 17 May 2013

Bad guy, again.


"Turn right, turn right. Drop me here" arah D.

"Huh? So I have to be the bad guy?" soal aku dalam blur.

"Aah..." jawab D sepatah.

******

"Ok kids, kita dah sampai skool. Jom turun papa hantar" pelawa aku pada K dan F.

Dua-dua nangis. I am the bad guy again.,

Wednesday, 8 May 2013

Racism

I (once) had promised that I want to forgo or refrain myself from posting political entry. I am sorry, i just can't resist.


As a Muslim and a humane being, let us rise above such incredulity now being played by these irresponsible people. The mainstream media has chosen to go down the same gutter, this is the first time in my life I feel embarrassed seeing my Chinese and Indian students (and my colleagues as well). Some play this game shrouded by religion but essentially it is the same dirt.

Please do all that we can to reject racism. We Malaysians do not deserve this stupidity.

Friday, 26 April 2013

Idea untuk mencukupkan tabungan perkahwinan.

Kahwin ni best, sumpah.

Kalau kata sumpah best, tidak bermaksud tak best. Faham tak permainannya di situ? Kadang-kadang biasalah ada up and down. Topik ini akan diceritakan nanti.

Saya ingin menarik perhatian kepada bujang-bujang di luar sana yang tengah merancang untuk melangsungkan perkahwinan, tapi tak ada duit. Saya ada idea bernas untuk tambahkan pendapatan saudara-saudari.

Saya bukan nak offer MLM. Jauh sekali skim cepat kaya.

Sebagai anak orang susah, saya percaya yang mahu hidup senang kenalah kerja kuat. Dulu masa saya nak kawin dulu pun, saya kerja kuat juga. Saya study lagi masa tu, tapi saya jual roti Intan's Oven di kolej hari-hari. Saya buat kereta sewa. Alhamdulillah dibukan rezeki, boleh kahwin.

Tapi key pointnya kena kerja kuat.

Saya dapat idea ini semasa pergi ceramah Ustaz Azhar Idrus. Anda boleh konsider langkah-langkah yang saya bakal cadangkan ini;

1. Anda google page atau FB Ustaz Azhar Idrus.

2. Download jadual ceramah Ustaz Azhar Idrus untuk satu bulan.

3. Anda berbincang dengan HR tempat kerja anda untuk apply cuti tahunan.

4. Anda buat tiny loan, atau guna sedikit modal untuk buat modal meniaga.

5. Anda follow setiap tapak ceramah Ustaz azhar Idrus, dan buka jualan produk anda. Produk apa, kita akan bincangkan di bawah.


Produk yang sesuai adalah minuman. Dengan menggunakan kereta Saga/Myvi yakni anda boleh buat tempat tidur dan isi khemah/kanopi, tong ais, dan tong air insyaAllah anda dah  boleh memulakan perniagaan ini.

Cuba bayangkan satu cup air coklat, ada boleh jual RM2, dan paling lekeh akan ada 500 to 1000 orang yang akan beli dari anda.

Dan anda dapat buat job tu dalam 15 kali sahaja dalam satu bulan.

Okeh, sekarang anda cuba bayangkan kalau anda jual kacang puteh pula.

Atau hot dog steam dengan gravy yang sangat enak...


Oh...rezeki, rezeki untuk yang mahu berusaha.

Panduan memilih pemimpin - Matluthfi90


Thursday, 25 April 2013

Pengalaman saya menghadiri ceramah Ustaz Azhar Idrus part 2.

Petang itu hujan turun dengan lebat sekali. Dari kejauhan kedengaran hantu langsuir yang berterbangan untuk balik ke sarang. Sungguh menyeramkan, sehingga jika terdapat anak kecil atau lelaki yang lemah semangat boleh jatuh terduduk ketakutan.

Pada saat itulah saya sampai ke rumah. Saya lihat jiran-jiran sudah bersiap-siap dengan memakai baju hijau, dan duduk dalam kereta sedap-sedap.

Saya berlari masuk ke dalam rumah. Baju kerja ditukar dengan baju jalan-jalan hari Sabtu. Setelah siap beberapa perkara, saya pun masuk ke rombongan kereta. D, K, dan juga kaksu sudah siap menunggu.

K eksited sekali.

Perjalanan untuk ke tapak ceramah mengambil masa 45 minit, dan ceramah dijangka bermula lepas Maghrib. Jadi ketua rombongan telah decided untuk singgah di rumah kakak beliau untuk acara R&R. Usai solat Margrib, kami dikhabarkan melalui FB yang tapak ceramah terpaksa ditukar, ekoran hujan.

Disebabkan ini kali pertama saya menyertai ceramah UAI, saya pun eksited juga. Jadi saya tak lupa bawa kamera. Eksited tak, eksited tak?

Setelah parking sedap, sedap. Kami pun terus menapak ke lokasi ceramah. Berat jugak K sekarang, sampai boleh naik muscle lengan aku mengedong dia. Ceramah tersebut dibuat di atas bukit. Jadi ramailah aku tengok orang yang memanjat tangga untuk ke tapak ceramah.

Hujan renyai-renyai tidak mematahkan semangat kami untuk terus mara ke lokasi ceramah. Saya lihat makcik tua pun tidak kalah juga. Dengan sakit-sakit pinggang pun dia gagah juga panjat.

Power tak power penangan UAI.

Bila sampai ke atas, saya cari lokasi paling best untuk parking isteri dan anak. Kemudian saya terus capai kamera dan cari spot baik punya untuk syot UAI. Setelah dapat syot menarik, saya pun lepak-lepak sambil menikmati halwa telinga.

Tapi suasana tak best sangat, sebab ramai orang yang merokok. 

UAI patut ambil peluang ini untuk dakwah pada golongan muda supaya berhenti hisap rokok. Saya faham UAI nak sangat mendekati hati golongan muda, tapi kalau isu rokok ini boleh di tangani lagi baik.

Sedih tau banyak sangat nak melayan patient yang sakit respiratori ni. Kos perubatan mahal tau tak?

Topic malam tu lebih kurang macam dalam Youtube juga. Bab hubungan lelaki perempuan, dari segi iktilat, dan juga nikah kawin.

Setelah agak-agak penat, saya pun beransur, sebab tak mahu bersesak-sesak dengan orang lain ketika mau balik nanti.

Sebelum balik, saya berbelanja sikit dengan membeli makanan yang dijual oleh penjaja di sekitar tapak ceramah.

Saya masih tak faham kenapa ramai sangat orang suka UAI. Tapi yang nyata, gaya dia memang cool, dan bersahaja. Terpulang atas penerimaan individu. Untuk saya join lagi ceramah UAI, itu tidak pasti. Mungkin layan youtube atau beli VCD lagi bagus, sambil layan atas sofa.

Sekian, tamat.


Monday, 22 April 2013

Candidature day PRU 13

























Monday, 15 April 2013

Mike Tyson


Apa komen saudara saudari.

Tuesday, 12 March 2013

Teka-teki Tentera Diraja Sulu, Jeneral, MNLF, Lahad Datu, Ahmad Malandi @ Mat Bom, Sultan Sulu, Anwar Ibrahim, Nur Misuari, Tian Chua, Kiram dan tanah serta IC percuma

Teka-teki ini aku jumpa di FB. Aku cuba tak nak gelak, tapi tergelak juga. Korang bagai mana?


Soalan... 
Di manakah letaknya kelemahan Sultan Sulu? Di tangannya kah? Di kerisnya kah? Di M16 nya kah? 
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

.
Jawapan..
Kelemahan Sultan Sulu terletak di huruf "S" nya. Kalau "S" digantikan dengan "B" . 
Maka semua rakyat dan pengikutnya akan ketawa terbahak-bahak...hahaha..

Wednesday, 20 February 2013

Epic!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...