Google+ Followers

Thursday, 12 September 2013

Chilies as an office's deco.


Friday, 2 August 2013

Vegetables decoration!

I was intended to do some DIY decoration with the vegetables that I harvested this morning. I planned to create a Vege Queen, but it turned into a Vege Monster!

Lol

Today harvest is specially requested by my colleague.
I hope she enjoy her organic meals!




Thursday, 18 July 2013

Of relating to my tomatoes, and other progress.

The strong wind that tore through Maran last night brought a riot to my garden. As soon as the mishap ceased, I ran outside quickly to look into it. I found my tomato pots shattered to the ground. My heart was nearly broken when I saw the mess. However, I was surprised to find that my tomato plants were fruiting. That made my day!



Meanwhile, other plants like chilies, egg plants and Chinese Kailan are also making good progress too!





Monday, 8 July 2013

Review filem KIL.



Nasihat saya, kalau nak layan filem ini kamu kena free your mind dan tak ada apa-apa yang nak kejar. Kalau setakat nak tengok, tapi rasa nak terberak, pergi berak dulu. Cerita ini pacing dia lambat, tapi plot dia kemas.

Macam saya, saya jadikan filem ini filem reward. Saya target, kalau saya submit thesis, siap marking paper final students, attend BOE meeting, dan submit markah. Alhamdulillah semua itu sudah selesai dan ganjaranya adalah saya beli tiga DVD. 1) KIL, 2) The Impossible dan 3) The Beautiful Creatures.

Jadi saya memang enjoy filem ini.

Saya tak kenal siapa Amir si pengarah filem ini, tapi plot ceritanya memang kemas. Sengaja dibiarkan plotnya berterabur dan buat nafas aku sesak memikirkan apa kaitan Junad Mohd Nor nak offer kueh sardin gulung (ka bulat?) pada staff office, atau gila apa Wings menyanyi lagu Isabela?

Tak ada kaitan apa-apa pun semua event itu untuk menjawab kenapa Akil (or Aqil) nak bunuh diri.
Sumpah, kau tak akan dapat clue apa-apa kat situ. Junad is not the answer. Sumpah!

Aku suka part Akil nasihat budak sekolah (Juliana Evan?) nak bunuh diri time dia nak bunuh diri. Scene tu sangat mencuit hati aku. Aku suka, aku suka, dan aku suka.

Macam aku cakap tadi, aku tak kenal Amir ni, tapi aku kenal Rewan Ishak. Ini yang buat aku bertahan untuk stay sampai habis, atau refrain aku punya mood untuk accomplish satu level Candy Crush in between the scenes, despite the slow pacing.

Syot-syot gambar dia mak datuk memang best gila. Ini memang kerja orang berseni. Kau boleh lalu kat highway di tengah kota KL, tapi kau tak pernah naik atas roof top area KL. Ini peluang kamu melihat kota KL dari sudut bird eyes. Fantastik dowh dengan teknik fotography yang mantap.

Pengisian watak pengarah filem (Hasnul? maaflah saya tak kenal pelakon) yang buat filem tak ramai orang datang wayang pun satu cubaan kritikan klise untuk industri tempatan. Rasanya Mamat Khalid dah pernah buat isu ni dalam movie Hantu Kak Limah Balik Kampung.

Bila aku tengok movie ni, aku teringat satu novel Coelho yang berjudul Veronica Decides to Die. Itu naskah yang bagus juga, in fact sangat bagus. Ia tentang bagaimana cubaan untuk bunuh diri digagalkan, dan diganti dengan cinta hati yang schizophrenic.

Aku memang tak kenal pelakon, sebab bagi aku zaman untuk menonton Melodi dan cakna dengan perkembangan artis tempatan sudah berlalu. Jadi apabila Amir guna pelakon yang saya tak pernah kenal untuk teraju utama, jadi tak ada masaalah untuk saya.

Apa pun, saya suka movie ini. Terima kasih Abang Tonton Filem sebab siarkan kisah ini di blog anda.

Saya suka, saya suka dan saya berazam untuk ada dinding yang boleh conteng milestones sendiri di rumah saya selepas menonton DVD ini.


Weekend harvest and short updates of weekend activities!!


Yay, egg-plant!!!!




Not many, but they were enough for me. The kids and my wife are not really into this, they doesn't really like eggplant. I planned to grill the eggplant and eat with a cup of hot rice. Yummy!


Booyah!! The cucumber and spring bean seeds that was previously sowed by my daughter have sprouted and gave off shoots wildly on day 4. It seems like I have to find bamboos and prepare the plots quickly. I planned to transfer them this weekend!


I ate dragon fruits (also known as pitaya ) that my wife bought from nearby flea market. I never really enjoy them before as to me; it is really strange to eat cactus. Hahaha. By the way, I started to love this fruit as it really rich in fibers. So I decided to keep and dry the seeds. I planned to sow them this weekend after I transfer the spring beans and cucumbers.


I brought my little diva for a nearby hair saloon. She had a new hair cut yo!


My wife attended a weekend course conducted by Family Medicine Specialists Association in Kuantan. This is the strangest hotel we ever rented, where you can find "window" in its toilet. Ewww...hahahaha.


Thursday, 4 July 2013

Review Man of Steel (2013)

Apa korang tak tengok lagi?

Aku dah tengok lama dah, tapi baru berasa nak komen. Mula-mula aku tengok, aku fikir ini cerita Transformers ker? Oh, rupanya kerja amir Mokri. No wonder.

Tapi aku suka skripnya;

Lois Lane: What this "S" stand for?
Superman: It's not an "S",on my world it means "Hope".
Lois Lane: Well,here it's an "ass".How about... Sup...

Aku ketawa part ini. Dan orang sebelah aku pandang aku buat muka hairan. Aku peduli apa.

Bagi aku cerita ini biasa-biasa aja, dan kalau kau nak kira benda-benda logic, kau memang tak boleh nak dibawa tonton wayang.

Ok teng bye

Tuesday, 2 July 2013

Because learning ABC is way too mainstream for them.

So we decided to keep them closer to nature.

I hope that their sense of learning could be radically improved by encouraging them to get active and interacting directly with surroundings.

There are lots more to learn from our mother earth, which iPad and books can't afford.



Gardening!


Camping near to an imaginative bonfire.



The perks of getting back to kampung during musim buah-buahan.


Experiencing the basic concept of hydrophobic.



And off course, play with the rain!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...