Google+ Followers

Showing posts with label Bandung 2013. Show all posts
Showing posts with label Bandung 2013. Show all posts

Wednesday, 29 May 2013

Shopping di Pasar Baru Bandung siap boleh tempah baju hari ini ambil besok siap satu hari.

Pasar Baru Bandung ni lebih kurang macam Pasar Payang atau Pasar Siti Khadijah. 

Kat sini apa yang paling special adalah kau boleh pilih kain yang murah gila berbanding Malaya, kemudian fitting, dan taylor akan potong terus. Besok kau balik hotel pintu bilik hotel kau dia ketuk dan hantar baju.

Samalah macam Vietnam. Tapi tak semacam langsung macam Pasar Payang dan Pasar Siti Khadijah.

Harga lagi sekali memang murah. So apalagi isteri gua dengan mak mentua borong kain lycra sampai berguni-guni. Bini aku tempah baju dua pasang, mak mentua aku tempah jubah berapa entah semua pakai kain lycra yang cantik-cantik gila.

Tak mampu nak pakai lycra Rizalman Ibrahim, pakai yang dari seberang pun ok lah. Gambar last sekali tu ada satu contoh baju yang dah siap.

Apa yang menarik, kalau kau jalan jauh lagi kat dalam tempat ni, ada siap boleh buat langsir. Memang efisyien sebab mak mentua aku siap tempah satu set langsir dengan harga RM350 aja.

Kau masuk kedai, kau langut sikit kepala kau pilih design yang tergantung. Lepas tu kau buka buku, kau pilih sampel kain. Mudah kan?

Kat sini juga ada masjid kat tingkat atas. So sennag lah kalau kau nak solat. Jangan shopping sampai terabai solat tau :)






Thursday, 9 May 2013

Khidmat supir di sekitar Jakarta dan Bandung.


Pada asalnya, kami merancang untuk ber"bagpacker" di Jakarta dan Bandung, tetapi terpaksa dibatalkan disaat akhir kerana mama (ibu mertua) saya telah bertitah, "Mama tak mau susah-susah naik angkut di sana. Mama dah tua. Kalau nak berbagpackers kume berdua boleh plan untuk trip yang lain".

Sebagai anak yang soleh dan solehah, kami pun memikior cara lain untuk trip kali ini demi kesenangan ibu yang tercinta. Berpandukan kata kunci, "mama nak supir yang sambut di airport, dan hantar ke airport" kami pun bertungkus lumus meluaskan contact dengan agent di Indonesia.

Pada mulanya, kami telah menghubungi beberapa pemandu di sana, namun banyak yang mengenakan charge yang mahal, dan kadang-kadang tak masuk akal pun. Setelah menilai setiap quotation tersebut, dan membandingkan maklumat harga dari blog http://backpackerbusuk.blogspot.com/, kami dapati Pak Ratno yang berjaya menyenaraikan kos pengangkutan paling masuk akal. Ditambahan pula disertakan pakej penginapan yang terbaik.


Rumah rehat Victoria Luxurious Guest House Bandung yang dicadangkan amatlah juga tidak mengecewakan. Bayangkan anda hanya perlu bayar RM84 untuk satu malam dengan pakej breakfast untuk dua orang. Berbaloi memang berbaloi. Dengan hiasan mewah ala renaissance anda bagaikan dibawa melintasi tarikh masa di era tersebut. Hiasan seperti microscope lama, telescope dan juga peta dunia lakaran tangan berserta sudut library (yang penuh dengan buku perlancongan dan komik?) sangat mengagumkan.

Selain itu, isteri saya juga tertinggal handphone di dalam kamar ketika keluar ke Kawah Puteh, dan bila dah sedar tu, memang sangat cuak lah kan. Takut kena cilok dengan pekerja housekeeping ker apa. Tapi bila balik, telefon tersebut tak bersentuh pun. Sejuta tahniah di atas profesionalism dan kejujuran yang ditunjukkan pihak hotel.

Oke, apa pun, kalau anda berminat untuk menggunakan khidmat supir ini, saya boleh kenalkan. Anda tak perlu berlenguh punggung naik angkut, atau penat menjinjing barang ketika shopping. Semua ditanggung beres oleh supir ini. Selain itu, diorang juga sangat profesional dan ramah.

Harga pun murah :)

Wednesday, 8 May 2013

Bandung's trip in colors and meeting Aaron Aziz at Tangkuban Perahu.















Skodeng di dalam pesawat airbus.











Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...