Google+ Followers

Showing posts with label life. Show all posts
Showing posts with label life. Show all posts

Saturday, 8 June 2013

OMG OMG

I have been waiting this moment for so long, since the first time we exchanged our first sight in the labor room two years ago. I didn't expect it will happen too soon, but I happened just now.

Makcik : Ini siapa?

Kakak K : Ini papa saya. Ini mama saya.




Thursday, 6 June 2013

Roy Calne Fine Art Exhibition at Prince Court Medical Center

The lines were quite long, and the lobby was cramped with people. Most of them were waiting for their turn. Like us.

"Sayang, I need you to teleport me somewhere else. I am dying here, waiting " said D.
"I can't, Sayang" I replied.

So we decided to go to Prince Court Medical Center to comfort our self with good coffee  and travelling mags. As we strolled around the hospital, we came across an art exhibition by  the most renowned surgeon, Roy Calne. Calne was pioneer in organ transplantation and his millions dollar hands doesn't limit his skills in medical field, but also fine art.

Well, if you are interested to know him more, I bet Lebai Google would definitely be helpful.


double-helix DNA



bronze cat and mice


some of his carbon sketch


paintings
 

Monday, 3 June 2013

Weekend at Taman Negara Kuala Tahan, Pahang.
























Wednesday, 29 May 2013

The Victoria Luxurious Guest House Bandung Indonesia

Bagi anda yang tercari-cari lokasi untuk menginap di Bandung, saya tanpa segan silu mencadangkan The Victoria Luxurious Guest House Bandung Indonesia sebagai salah satu tempat pilihan wajib, jika anda berkunjung ke sana.

Kami memilih tempat ini kerana loksainya yang dekat dengan tempat shopping Paris van Java dan kejiranan ini tidak sibuk dan macet.

Apa yang menarik tentang butik hotel ini adalah interior design yang seakan rumah agam di era Renaissance. Cantik dan sungguh menggoda dengan perkhidmatan internet yang super laju. Kalau anda berada di tingkat 3 hotel masih boleh menikmati perkhidmatan internet dengan laju.

Ini hotel baru, jadi hotel ini wangi.

Ok, sebelum saya mengarut lagi, saya akan letak gambar hotel yang semurah RM84 ini.






Cumanya breakfastnya tidak semeriah hotel-hotel di Malaysia. Walaupun begitu, masih sedap dan nasi gorengnya memang sedap!


Friday, 24 May 2013

frugal : sawi dalam bekas


Wednesday, 22 May 2013

Why so serious??!!


Tuesday, 21 May 2013

White handed gibbons

Monday, 20 May 2013

Azran Osman Rani

Beberapa menjak ini isu berikutan gesaan golongan vateren suatu pertubuhan politik hangat diperkatakan. Gesaan perletakan jawatan ini dibuat ke atas Ketua Pegawai Eksekutif AirAsia X, berikutan keterbukaan Azran mengkritik tulisan yang dipaparkan pada Utusan.

Dalam pada masa yang sama ada seorang penyampai TV yang memuatkan satu entry di blognya berkaitan isu ini dari sudut lain. Daripada pemerhatian,  banyak FB page yang share entry tersebut sehingga mencapai tahap viral, dan mendapat pelbagai komen. Ada yang bersimpati, ada yang bersetuju dengan Airasia dan tak ada juga yang meletakkan kepala di kaki.

Adakah ini isu susulan untuk menaikkan sentimen?

Secara peribadi, saya merasakan syarikat penerbangan tersebut melakukan perkara yang betul untuk mengelakkan jangkitan penyakit, dan ada juga perkara yang salah. Yang salah adalah tidak "mesra" dengan pelangan dengan menyediakan pilihan-pilihan yang sesuai untuk ibu dan anak yang malang tersebut.

Paling bijak sekiranya ibu tersebut menghubungi kedutaan Malaya di Vietnam. Paling kurang dibantu oleh pekerja penerbangan tersebut untuk menghubungi kedutaan.

Bebalik kepada Azran, saya dimaklumkan yang ada terdapat beberapa tawaran kerja dari luar negara, dengan gaji lumayan selepas mendapat gesaan tersebut. Dan jika kita selidik latar belakang Azran ini, tak terkejut pun sebab Azran ini mempunyai latar belakang perkhidmatan yang amat cemerlang. Kalau buang mana-mana pun insyaAllah boleh hidup.

Suatu masa dahulu, saya juga ada menonton Astro berkaitan biografi Tony Fernandes. Dimaklumkan yang Tony berhutang banyak untuk memulakan bisness Airasia. Cuba bayangkan kalau benarlah Airasia ini bankrupt disebabkan boycott. Siapa yang paling terkesan dengan semua ini?

Dalam dunia ini banyak benda mengarut, dan kadang-kadang sampai tak masuk akal. Eh, engkau orang boleh buat simple judgement.

Saya, memilih untuk penerbangan murah. Dari kes ini, saya melihat terdapat keberatan untuk kita menjadi insan yang teristimewa. Istimewa seseorang adalah berdasarkan sejauh mana anda berilmu dan berkepakaran. Moga kita semua berjaya di mana-mana kita berada.



Wednesday, 15 May 2013

Tuhan marah

"Papa nak ke mana tu?"

"Tak pergi mana-mana sayang"

"Papa jangan tipu, Tuhan marah"

Adus, sejak aku hantar K and F ke nursery, diorang dah macam phobia tau kalau aku nak gi mana-mana.

Psikologically dah disturbed kot sebab everytime aku tinggal diorang kat nursery, memang ada drama nangis nangis.

Tuhan kuatkan lah hati kami :)

Rinun cepatlah habis cuti di Semarang sana nun!

Thursday, 9 May 2013

Khidmat supir di sekitar Jakarta dan Bandung.


Pada asalnya, kami merancang untuk ber"bagpacker" di Jakarta dan Bandung, tetapi terpaksa dibatalkan disaat akhir kerana mama (ibu mertua) saya telah bertitah, "Mama tak mau susah-susah naik angkut di sana. Mama dah tua. Kalau nak berbagpackers kume berdua boleh plan untuk trip yang lain".

Sebagai anak yang soleh dan solehah, kami pun memikior cara lain untuk trip kali ini demi kesenangan ibu yang tercinta. Berpandukan kata kunci, "mama nak supir yang sambut di airport, dan hantar ke airport" kami pun bertungkus lumus meluaskan contact dengan agent di Indonesia.

Pada mulanya, kami telah menghubungi beberapa pemandu di sana, namun banyak yang mengenakan charge yang mahal, dan kadang-kadang tak masuk akal pun. Setelah menilai setiap quotation tersebut, dan membandingkan maklumat harga dari blog http://backpackerbusuk.blogspot.com/, kami dapati Pak Ratno yang berjaya menyenaraikan kos pengangkutan paling masuk akal. Ditambahan pula disertakan pakej penginapan yang terbaik.


Rumah rehat Victoria Luxurious Guest House Bandung yang dicadangkan amatlah juga tidak mengecewakan. Bayangkan anda hanya perlu bayar RM84 untuk satu malam dengan pakej breakfast untuk dua orang. Berbaloi memang berbaloi. Dengan hiasan mewah ala renaissance anda bagaikan dibawa melintasi tarikh masa di era tersebut. Hiasan seperti microscope lama, telescope dan juga peta dunia lakaran tangan berserta sudut library (yang penuh dengan buku perlancongan dan komik?) sangat mengagumkan.

Selain itu, isteri saya juga tertinggal handphone di dalam kamar ketika keluar ke Kawah Puteh, dan bila dah sedar tu, memang sangat cuak lah kan. Takut kena cilok dengan pekerja housekeeping ker apa. Tapi bila balik, telefon tersebut tak bersentuh pun. Sejuta tahniah di atas profesionalism dan kejujuran yang ditunjukkan pihak hotel.

Oke, apa pun, kalau anda berminat untuk menggunakan khidmat supir ini, saya boleh kenalkan. Anda tak perlu berlenguh punggung naik angkut, atau penat menjinjing barang ketika shopping. Semua ditanggung beres oleh supir ini. Selain itu, diorang juga sangat profesional dan ramah.

Harga pun murah :)

Saturday, 4 May 2013

My Bandung's experience part 2 Kawah Puteh


Thursday, 11 April 2013

Lagu SAYANG nyanyian Shae, yang ditukar ke versi tauhid.


Osem lah adik-adik ni. Nampak macam dinding matrik UIA.


Lirik Lagu Sayang Shae


Sayang apa khabar dengan mu
Di sini ku merisaukan kamu
Ku harap iman mu takkan berubah
Kerna di sana ada syurga untukmu

Sayang apa khabar dengan mu
Cobalah kamu jaga imanmu
Ku rayu kalau keluar rumahmu
tutuplah aurat untuk jaga dirimu.

Sayang dengarlah permintaan ku
Jangan ragu kan Tuhan mu
Sayang percayalah apa kataku
Tuhanmu hanya satu.

Sayang dengarlah permintaanku
Jaga taqwa dan imanmu
Sayang hancurkan bisikan jahatmu
itu pesan Tuhanmu.

Tuesday, 2 April 2013

100kg part 2.

Dulu bila mak mentua cakap aku dah besar (mendadak selepas kawin), memang aku agak denial sikit. Jadi dalam waktu tu aku ada reka satu jawapan untuk respond berseloroh.

"Saya tengah target nak jadi body builder mama. Saya tak boleh kerempeng macam baru kawin dulu, nanti kalau main besi patah tulang saya"

Jadi sekarang ini aku rasa waktu yang sesuai untuk merialisasikan kata-kata aku dulu. Alang-alang dah 100 kg biar sampai ke pangkal lengan. Eh?

Secara fizikalnya aku rasa memang lain macam bila badan aku dah 100 kg. Rasa badan macam berat gila, nak ambil remote control pun rasa malas. Cumanya, plus point aku mungkin sebab agak tinggi. So tak nampak teruk sangat gemoknya. Isk, denial lagi!

Apa pun, seingat aku, sejak aku meninggalkan bidang futsal secara serius dan aktiviti renang sejak zaman uni, berat aku memang macam yoyo!

Kejap naik, kejap turun.


Ni selepas D bersalinkan K. Berat masa ini turun mendadak. Sebab isteri pantang kat kampung kot?


Ni masa baru kawin. Badan baru mula nak naik. 78 kg



Setahun lepas kawin. 82 kg.


Ni last 2 years. Berat naik balik. Nampak perut tuh...isk.


Gambar terbaru. tapi masih 96 kilo.


Masa mengandungkan F. K kat kampung. Sambut hari raya pakai seluar pendek pun boleh. 88 kg.


Masa mama mengandungkan K. 80 kg.


Masa bertunang. Masa ni berat 68 kg. 4 tahun lalu.


So, dengan ini....aku berazam untuk kurangkan berat badan.

Cukuplah dah score 100 kg...hahahaha

Thursday, 28 March 2013

ABCD of life.


Wednesday, 20 March 2013

kids, opah, atok and Mydin Jelapang

The kids were sent to kampong, so that opah can spend her days with K, F and Jepah. Jepah is K and F's cousin. Her mom (D's sister) had to attend an induction. Opah is really determined to take care of the kids as she applied a week off, after her Vietnam vacation. So we sent Rinun and Yuli to help opah to take care of the kids also.

"Popah, kenapa opah masih kerja?" I asked Opah one day.

"Najib masih sayangkan kami. Bonus enam bulan siapa nak putih mata" she replied.

I seldom can have a decent (telephone) conversation with K, while she in Ipoh. She always been tagging along with Atok. Atok is retired and Mydin is his second home. Yup, Atok and Opah are mobile  we rarely can spot or expect them to be at home. Most of the time, they will bring along K and F to Mydin.

"Kami dah di Simpang Pulai, nak jumpa kat mana?" asked D to her mom.

"Jumpa kat ceruk dapor lah, mana lagi. Mydin ler....moh kite makan sini. Ada kedai baru...." Opah replied.

"Nak cakap dengan K?" asked D.

"I don't think so, she is playing in Upin & Ipin restaurant" Opah answered.

The unconditional love that Opah and Atok showed to the kids, somehow scared me. They may spoil the kids. That is the scariest thing that had came across to my mind.

I missed my kids already. I miss them very hard.

Huhu.


Tuesday, 19 March 2013

Attitude

Aku bercakap diorang bercakap.

Aku tanya soalan diorang diam.

Aku mengajar diorang bercakap.

Aku berhenti mengajar diorang bercakap.

"Kalau tak suka kelas saya, boleh keluar dan isi borang drop subject" jerkah aku.

Baru senyap.
Sepi, tengok meja.
















Sekarang ini, banyak pula nak melayan SMS minta maaf.

"Sorry sir, sorry bla...bla...blaa..."

"Ok."










Tuesday, 12 March 2013

Teka-teki Tentera Diraja Sulu, Jeneral, MNLF, Lahad Datu, Ahmad Malandi @ Mat Bom, Sultan Sulu, Anwar Ibrahim, Nur Misuari, Tian Chua, Kiram dan tanah serta IC percuma

Teka-teki ini aku jumpa di FB. Aku cuba tak nak gelak, tapi tergelak juga. Korang bagai mana?


Soalan... 
Di manakah letaknya kelemahan Sultan Sulu? Di tangannya kah? Di kerisnya kah? Di M16 nya kah? 
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

.
Jawapan..
Kelemahan Sultan Sulu terletak di huruf "S" nya. Kalau "S" digantikan dengan "B" . 
Maka semua rakyat dan pengikutnya akan ketawa terbahak-bahak...hahaha..

Friday, 22 February 2013

Abah

"Assalamualaikom. Abah betul ka nak mai Pahang?" tanya aku.

"Betoi, dah siap-siap dah ni. Motor pun dah hantar service" jawab abah.

"Bila nak bertolak?" tanya aku.

"Sat lagi lah abah bertolak. Motor tak siap lagi" jawab abah.

"Apa dia? Abah nak naik motor? Awat mai naik motor? Kereta dok ada kan?" tanya aku tak percaya.

"Ya, abah naik motor. At this age, I need a little adventure for my life" jawab abah.


Orang tua memang begitu kan? Bila dilarang, makin menjadi.

Tapi bermotosikal dari Yan ke Maran is not a joke. Bukan satu jenaka untuk orang tua berusia 68 tahun.

Sejak mak tiada, abah dah jarang memandu. Selalunya mak yang jadi GPS, tukang hafal jalan.

Bila mak dah tiada, GPSnya pun rosak.

Lewat malam semalam aku hubungi lagi. Abah dah ada di Ipoh. Berhenti berteduh hujan.

Pagi ini masih tiada berita.

Risau.


Wednesday, 20 February 2013

Instill

"Apa mantra kau hari-hari?", tanya kawan aku dari hujung telefon. Hujung telefon tu sebenarnya jauh sangat. Kadang-kadang boleh jadi ketika dia mau naik bus di depan sekolahnya, http://www.stevens.edu/sit/

"Om....om....", aku buat bunyi mulut macam tengah bermeditasi.

"Weh, aku stress ni. Aku tanya betul-betul ni" balas kawan aku.

"Kawan aku kata, dia punya mantra,.......'this too shall pass'.....hari-hari dia bangun pagi dengan cakap macam tu", jawab aku.

"Tension betul. Aku tak tanya kawan kau punya mantra. Aku tanya kau punya mantra" marah kawan aku.

Aku mula syak dia baru balik jumpa penyelianya yang berbangsa Iran yang selalu buat muka ketat itu. Aku syak dia kena bambu dengan penyelianya. Aku faham sangat bab nak jumpa penyelia ni. Stress dia ada tiga peringkat. Stress sebelum jumpa itu satu hal. Masa tengah download nasihat dan kritikan satu hal. Stress lepas jumpa penyelia itu satu hal. 

"Ala. Bukan mantra pun. Aku berdoa, 'Dear God, please instill me with the ingredients of success" jawab aku.

"Kenapa kau guna vocab instill?" tanya kawan aku ini. 

Aku syak nalurinya sebagai Grammar Nazi tiba-tiba memuncak.

"Entahlah...aku pun tak pasti. Mungkin aku tak mahu jadi orang yang tamak kot? Aku nak minta dari Tuhan sikit-sikit" jawab aku sinikal.

"Kenapa sikit-sikit?" tanya kawan aku ini lagi.

"Aku percaya the ingredients of success ini ada lima perkara. Macam kau nak masak juga. Kena hit all your taste-buds  ada manis, masam, masin, pahit dan tawar" jawab aku.

"Aku suka manis..." jawab kawan aku.

"Aku tahu, tapi kau sekarang tengah rasa pahit dan masam manis kehidupan kan? Hati kau rasa tawar. Jadi sekarang, the God is instilling you with the ingredients!" jawab aku.

"Iya, betullah.....antara lima tu, perasa yang best dan aku suka ada satu aja. Pahit, masam, masin dan tawar tu memang tak best. Tapi sekarang aku kena rasa juga" kompelin kawan aku.

"Kawan, aku pun masih belum berjaya. Pahit pun masih terasa kuat lagi di lidah ini. Tapi aku yakin satu benda...." cakap aku terpotong.

"Apa yang kau yakin...." tanya kawan memotong cakap.

"Aku yakin, kita buat kerja kita, Tuhan pun tengah buat kerjaNya" jawab aku.

"Ok, mari berusaha!!" kata kawan aku.

"Eh, bersemangat pula dia" kata aku berseloroh.


Wednesday, 6 February 2013

I love my friends


Pejam celik, sudah sedekad kami berkawan.

Ramai yang berubah, iyalah semua benda kan berubah. Pak Habib pun kata, "kalau tak berubah kita tak ke mana-mana".

Dari sini, entry permulaan. Izinkan saya kupas satu-satu tentang kawan-kawan saya ini.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...